Posjeta postrojenje za preradu vode Bovilla u Tirani / - REGIONALNI VODOVOD
31/07/2024 u 09:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lakušić posjetio postrojenje za preradu vode Bovilla u Tirani

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoran Lakušić sa svojim saradnicima posjetio je Postrojenje za preradu vode Bovilla u Tirani.

- Cilj posjete je upoznavanje sa radom postrojenja, koje je jedno od ključnih za snabdijevanje Tirane glavnog grada Albanije pijaćom vodom. Postrojenje tretira vodu koja se doprema iz vještačkog jezera Bovila, udaljenog 10 km sjeverno od Tirane, u blizini planine Dajti - kazao je Lakušić.

Jezero je nastalo izgradnjom brane na rijeci Tërkuzë.

- Kapacitet jezera je značajan, što je ključno za stabilno snabdijevanje vodom u toku sušnog perioda. Postrojenje Bovilla je vitalni dio vodosnabdijevanja Tirane koji obezbjeđuje pitku vodu - objašnjavaju iz Regionalnog vodovoda.

image
- REGIONALNI VODOVOD

Kroz kontinuirane napore u održavanju, unapređenju i održivom upravljanju, postrojenje igra ključnu ulogu u svakodnevnom životu građana Tirane.

Postrojenje je predstavio direktor postrojenja za preradu vode Rezar Koci. Izgrađeno je 1998. godine kao dio većeg projekta za poboljšanje infrastrukture za vodosnabdijevanje u Tirani. Kapacitet postrojenja je projektovan da prerađuje oko 2,4 kubnih metara vode u sekundi, što ga čini jednim od najvećih postrojenja za preradu vode u Albaniji.

Posjeta je organizovana kao radna i studijska, kako bi se kroz razmjenu iskustava stvorila kvalitetna osnova za izgradnju postrojenja na Bolje sestrama, kao dio aktivnosti Regionalnog vodovoda na povećanju distribucije vode opštinama na Crnogorskom primorju.

image
- REGIONALNI VODOVOD

Delegaciju je upoznata sa ključnim podacima o postrojenju, uključujući njegovu izgradnju i dogradnju u cilju povećanja kapaciteta, načinom rada i upravljanjem procesom.

Takođe, delegacija je posjetila dio postrojenja u kome se sirova voda iz jezera Bovilla preusmjerava i prolazi kroz različite faze hemijskog i fizičkog tretmana. Ovi procesi jezersku vodu čine bezbjednom za piće.

Lakušić: Regionalni vodovod teži da bude najbolji pružalac održivih usluga vodosnabdijevanja

Lakušić i njegovi saradnici su obišli i rezervoare prečišćene vode, iz kojih se ona distribuira. Ovi rezervoari omogućavaju stabilnu isporuku vode i održavanje konstantnog pritiska u mreži.

Tokom posjete, Lakušić je razgovarao sa domaćinom o budućoj saradnji, izazovima i vizijom daljeg razvoja postrojenja Bovila. Naglašena je važnost održivog upravljanja vodnim resursima, kako bi se osigurala dugoročna ekološka ravnoteža i obezbijedilo stabilno snabdijevanje vodom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 22:16