/ -Фото: Илустрација
11/04/2022 u 19:16 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лијечење дјеце плаћамо СМС-ом, a из Владе не реагују

Умјесто подршке институција, родитељи тешко обољелих малишана неријетко сву наду полажу у хуманост грађана

Док у Црној Гори тешко обољелу дјецу и даље неријетко лијечимо шаљући СМС поруке, из Владе Црне Горе изостају конкретне реакције и системско решење овог проблема.

Последња акција коју су покренули грађани за помоћ за лијечење дјечака Феђе окончана је успјешно прије неколико дана, а на сједници Владе Црне Горе, којом је у петак предсједавао Дритан Абазовић, који је уједно и предсједник Савјета за права дјетета, одобравана су новчана средства из буџета, док се о евентуалној помоћи у лијечењу тешко обољелих малишана нико није јавно оглашавао.

Иста пракса је била и претходне власти, па није запамћено да је бивша влада имала више емпатије, односно да је помогла иједну велику акцију за помоћ обољелој дјеци чији родитељи су излаз из тешке ситуације видјели у скупим иностраним клиникама.

"Буди хуман" помогла 63 малишана

Извршни директор Фондације "Буди хуман" Горан Јовановић објаснио је у изјави за "Дан" да је њихово дјеловање сконцентрисано на прикупљање средстава за дјецу којој је потребна помоћ.

Додао је да је Фондација у протеклих пет и по година, од када је основана, помогла 63 малишана.

– Успјели смо и да ујединимо Црну Гору у тежњама да се помогне онима којима је помоћ најпотребнија. У последње вријеме, од августа прошле године почели смо средства да расподјељујемо, као и оној дјеци којој нијесу плаћени рецимо специфични начини исхране, љекови, смјештај... По тој процедури помажемо дјеци обољелој од карцинома у Црној Гори са 3.000 па до 15.000 еура, оним малишанима који се лијече у иностранству. Ми смо заправо основани да систематизујемо начин прикупљања средстава и помажемо дјеци којој је то неопходно- истакао је Јовановић.

Извршна директорица Удружења "Родитељи" Кристина Михаиловић у изјави за "Дан" оцјењује да овај проблем треба системски ријешити, односно да породице чија дјеца болују и чије је лијечење скупо могу да рачунају да малишане могу да лијече адекватно и да неће морати да зову грађане у помоћ.

image

Кристина Михаиловић

Фото: Удружење Родитељи

Она сматра да конкретно није ништа предузето да се промијени начин функционисања и евентуално повећа број клиника са којима би црногорске здравствене установе имале потписане уговоре.

– Објашњено из Фонда здравства и министарства одраније и дан-данас важи, да они имају уговоре са одређеним клиникама и да ми као држава финансирамо лијечење дјеце само на тим клиникама. Грађани су у више наврата одреаговали заиста сјајно, али то није решење. Када се погледа на шта се троши огроман новац, а дјецу лијечимо СМС порукума, онда није чудо што су људи огорчени и што негдје траже да се то другачије ријеши. Разумијемо процедуре, али би требало размислити да се тај модел мијења и да се број тих установа за лијечење повећа- апелује Михаиловић.

Из грађанског покрета Алтернатива Веско Пеjак за "Дан" каже да је чињеница да у државном буџету нема мjеста за лиjечење грађана jер се сваки "вишак" у каси потроши на запошљавање неког свог гласача.

image

Пејак

Фото: Срђан Бољевић

– Тако jе каса константно у минусу, а грађане лиjечимо СМС-овима. Осим тога, треба да се запитамо зашто све мало компликованије операциjе плаћамо у иностранству?! У нашем здравственом систему опасно jе оперисати слиjепо циjево због страха од компликациjа.Проблем око лиjечења много jе дубљи од плаћања СМС-овима jер jе много лажних диплома у нашем систему здравства. Ако се овако настави, све операциjе ће се вршити у иностранству. Погледаjте колики jе буџет коjи сваке године добиjе КЦЦГ па ћете видjети да та установа има довољно новца за лиjечења. Приjе неких 50 година тамо су хирурзи оперисали и наjтеже операциjе. Колико нам тренутно пациjената умире jер немаjу пажњу jавности коjу имаjу дjеца? Колико пациjената средње доби умире jер нема новца?- пита се Пејак.

У Акцији за социјалну правду поручују да држава мора одлучниjе да се посвети овом питању, те да га системски риjеши, тако да постоjи одговараjући фонд из коjег ће се плаћати лиjечење тешко обољеле дjеце, а не да се овако организуjу акциjе од случаjа до случаjа и ризикуjе да ли ће се скупити довољно новца за свако диjете коjем jе помоћ потребна.

– Свако диjете има право на лиjечење и то би морао да буде jедан од приоритета наших власти. Нажалост, годинама свjедочимо да су грађани ти коjи наjвише покушаваjу да помогну болесноj дjеци, а да институциjе често затаjе. Бивше власти ниjесу довољно поклањале пажње овом питању, а превише емпатиjе не видим ни код нових власти. Оно што jе суштина jесте да се ово питање мора системски риjешити, истичу у овој невладиној организацији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:13