Photo by Online Marketing on Unsplash-ilustracija
13/06/2021 u 17:57 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Листа чекања за коронарографију могла би бити елиминисана до средине августа

Приоритет ће имати пацијенти који се налазе на такозваној хитној листи и очекујемо да ће ова листа бити елиминисана већ до краја јула/ средине августа- казао је Павловић

Листа чекања за коронарографију у Клиници за болести срца могла би бити елиминисана до средине августа, казао је нови начелник клинике Никола Павловић. Он је рекао да је листа чекања, у периоду епидемије коронавируса, порасла на око 170 хитних пацијената, 550 елективних и око 40 пацијената који сачињавају посебну хитну групу.

- Наравно, приоритет ће имати пацијенти који се налазе на такозваној хитној листи и очекујемо да ће ова листа бити елиминисана већ до краја јула/ средине августа- казао је Павловић агенцији МИНА.

Он је рекао да у клиници, у нади да је епидемија ковид 19 у Црној Гори на издисају, желе да се посвете рјешавању епидемијом узрокованих и нагомиланих проблема.

- Што се тиче центра за кардиологију, ту првенствено мислим на рјешавање проблема листе чекања за коронарографију- казао је Павловић.

Он је рекао да ће се у наредним данима ухватити у коштац са тим проблемом.

Павловић је навео да је, у свакодневном послу кардиолога, највише заступљена коронарна болест, тј. болест артеријских крвних судова срца узрокована узнапредовалом атеросклерозом.

Та стања, како је казао, доводе до ангине пекторис, а нажалост често и до срчаних удара као прве манифестације болести.

- С обзиром на то да је одраз овог медицинског проблема на друштво у цјелини огроман, циљ нам је да сви пацијенти са овим проблемом буду адекватно збринути- рекао је Павловић.

Он је навео да су у току епидемије ковид 19 били суочени са многим проблемима.

- Један значајан период времена смо чак морали да будемо исељени из нашег радног простора који је морао бити уступљен Цовид пацијентима. То је резултирало могућношћу збрињавања само ургентних пацијената са инфарктима док се на листи чекања за ову процедуру, нажалост, нагомилао велики број наших пацијената- казао је Павловић.

Он је рекао да је корнарографија или катетеризација коронарних артерија метода којом се осликавају крвни судови који исхрањују срчани мишић.

- Када се то уради, доноси се одлука да ли је рјешење за пацијента наставак терапије љековима, уградња коронарног стента или постоји потреба за хируршким збрињавањем тј. уградњом аортокоронарних бај пасева- додао је Павловић.

Он је навео да је простор Кардиологије прије 15 дана ослобођен од Цовид пацијената и опет дат на располагање клиници.

- Одмах смо, заједно са руководством Клиничког центра прионули на посао тј. прављење плана како да се овај проблем ријеши- казао је Павловић.

Он је рекао да су у финалној фази договора са колегама из Клиничког центра Србије, Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Земунске и Крагујевачке болнице, да долазе у седмодневним турнусима.

- И да се, уз максималан ангажман наших кардиолога, како интервентних тако и одјељенских, крене у елиминацију листи чекања- казао је Павловић.

Павловић је навео да ће се радити у двије смјене радним, као и данима викенда. Он је напоменуо да су листе чекања присутне свуда.

- У многим финансијски моћнијим системима су чак и дуже али наше друштво је специфично, очекивања су увијек велика, а наш циљ је да се хитна листа сведе на минимум, практично елиминише, а регуларна листа на два-три мјесеца што је, и по строгим критеријумима, прихватљив период- казао је Павловић.

Он је замолио пацијенте и цјелокупну јавност за разумијевање.

- Предстоји нам врело и радно љето, многи љекари ће своје одморе прилагодити овом проблему али вјерујемо да ћемо у јесен ући знатно растерећенији- закључио је Павловић.

Izdvojeno

05. avgust 2021 15:56