/ - Управа поморске сигурности у управљања лукама Бар
20/10/2021 u 06:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лука Бар оправдано под лупом ЕУ

У извjештаjу ЕК се истиче да велики извор забринутости представља присуство офшор фирми - поштанских сандучића - у Слободноj зони у Луци Бар и њихова улога у ланцима снабдиjевања дуваном

Функционери владаjућих партиjа оциjенили су да jе оправдано то што jе Европска униjа у наjновиjем извjештаjу указала на проблем шверца цигарета преко Луке Бар.

У извjештаjу Европске комисиjе се истиче да велики извор забринутости представља присуство офшор фирми - поштанских сандучића - у Слободноj зони у луци Бар и њихова улога у ланцима снабдиjевања дуваном, те да шира контрола компаниjа коjе послуjу у Слободноj зони и њихових активности учинила би борбу против шверца цигарета ефикасниjом.

Челник Радничке партиjе Максим Вучинић за Портал РТЦГ jе казао да jе шверц цигарета, коjи се, како се сумња, углавном одвиjа преко Луке Бар, озбиљан проблем са коjим се суочава Црна Гора и због коjег смо под лупом Европе и међународне заjеднице.

“Jош од деведесетих година прошлог виjека Лука Бар jе била препозната као сигурна лука за шверц цигарета, док jе бивша власт прикривала саучесништво у овим криминалним радњама, инсистираjући на томе да се на овом мjесту одвиjа само транзит цигарета”, истакао jе он.

Тек са промjеном власти, како тврди Вучинић, ,,епитети” коjи се везуjу за Луку Бар а имаjу криминалну конотациjу почињу да се доказуjу.

“Са тим у вези Влада Црне Горе jе покренула поступак забране складиштење цигарета у Слободноj зони Луке Бар, што се показао као велики  помак у борби против криjумчарења цигарета. Ово jе у новом извjештаjу Европске Униjе о Црноj Гори за 2021. оциjенио Европски комесар за проширење Оливер Вархељ”, наводи Вучинић.

Ипак пред Владом Црне Горе, како каже, тек слиjеде велики изазови, па су нам из Европске униjе сугерисали да се уведу снажниjи царински надзори и проактивне истраге, посебно када jе питању  пословање офшоур фирми у Слободноj зони. 

Вучинић наводи да jе на Влади Црне Горе велики испит, а то jе коjи су ти сљедећи кораци коjи су планирани да се предузму у циљу превенциjе шверца цигарета преко Луке Бар.

"Иако имамо позитивне импулсе Европске униjе, сада jе вриjеме да се одлучниjе крене у борбу и да се прикупе докази о милионском шверцу цигарета, коjи како постоjе информациjе и даље цвjета у Слободноj зони Луке Бар", закључио jе он.

Функционер грађанског покрета УРА Милета Радованић, за Портал РТЦГ, казао jе да jе очигледно да jе од стране наших европских партнера примиjећена исказана спремност Владе и безбjедносног сектора да се ухвати у коштац са организованим криминалом и корупциjом.

Истакао jе да се то се можда и наjбоље види кроз одлуку да се забрани складиштење дуванских производа у оквиру Слободне зоне Луке Бар.

Суштински, како наводи, извjештаj Европске комисиjе о напретку jе био у складу са очекивањима.

“Оно што може да нас радуjе jесте чињеница коjа jе евидентирана и у самом извjештаjу, а то jе да постоjи напредак на пољу борбе против организованог криминала и корупциjе. Имали смо и, на овим просторима, рекордну заплиjену дроге, коjа се нашла у извjештаjу”, поручио jе Радованић.

Црна Гора jе, каже он, раниjе, у свим релевентним извjештаjима била препозната као жариште шверца и транзитна зона.

“Све оно што видимо у протеклих годину дана, указуjе на недвосмислену опредиjељеност Владе и безбjедносног сектора да се томе стане на краj. Jасно jе да jе ово тек почетак и да jе потребно урадити jош доста тога”, истакао jе Радованић.

Нагласио jе да започета борба изискуjе континуиране напоре и посвећеност свих институциjа система.

“Нема ваљане борбе против организованог криминала и корупциjе све док правосуђе не доживи реформу и постане професионално, независно и деполитизовано”, наводи Радованић.

У извjештаjу jе, каже, назначено да управо ове реформе стагнираjу што и утиче на перформансе тужилаштва.

“Као што смо већ и раниjе истицали, УРА чврсто стоjи при ставу да нам промjене у Тужилачком савjету мораjу бити апсолутни приоритет”, поручио jе Радованић.

Оне ће, како каже, бити снажан вjетар у jедра дистрибуциjи правде jер ће означити персоналне промjене на мjесту Врховног државног тужиоца, а самим тим и Специjалног државног тужиоца.

“Бескомпромисна и неселективна борба за правду jе управо оно што очекуjу међународни партнери али и грађани”, закључио jе Радованић за Портал РТЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:55