/ - ФОТО: МАНС
14/06/2022 u 11:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

МАНС: Влада да укине нелегитимна ограничења права на приступ информацијама

Овај закон је кључни алат медија, невладиног сектора и грађана у борби против корупције, али и контроли рада власти, поручују из Мреже за афирмацију невладиног сектора

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) позива Владу Црне Горе да укине преостала нелегитимна ограничења права на приступ информацијама и по хитном поступку усвоји измјене Закона о слободном приступу информацијама које је повукла из скупштинске процедуре.

- Овај закон је кључни алат медија, невладиног сектора и грађана у борби против корупције, али и контроли рада власти. Предлог који је упутила претходна влада је садржао веома важна унапређења везана за приступ информацијама о имовини и приходима јавних функционера, као и друге норме које би омогућиле приступ подацима на основу којих се могу открити нерегуларности - наводе из МАНС-а.

Међутим, истичу да је претходна влада само дјелимично кориговала ограничење приступа подацима из члана 1 које је 2017. усвојено на предлог посланика ДПС-а.

- Наиме, на интервенцију тадашње Агенције за националну безбиједност и Министарства одбране, задржана је могућност да информације од јавног значаја буду проглашене тајном, без било какве судске контроле. Те одредбе нису у складу ни са нашим Уставом, а ни са међународним конвенцијама. Због тога очекујемо да нова влада врати рјешење из претходне верзије закона, прије ограничења која су увели посланици ДПС-а - саопштили су из МАНС-а.

Подсјећају да је Европска комисија више пута указивала на значај измјена овог закона и укидања нелегитимних ограничења.

- Међутим, на измјене овог закона чекамо већ пет година, а у међувремену су се промијениле три владе које су обећавале транспарентан рад. Невладине организације, медијска удружења и новинари већ годинама указују на злоупотребе овог закона и скривање података од огромног значаја за јавност, посебно докумената која могу открити корупцију.

Због тога очекујемо да Влада што прије усвоји измјене овог закона усклађене са Уставом и међународним стандардима и по хитном поступку их упути у скупштинску процедуру - поручују из МАНС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 21:26