Jakšić Stojanović i Mogerini / - MPNI
24/04/2024 u 19:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Memorandum sa Koledžom Evropa: Stipendije za dvoje studenata - otvoreni programi u Tirani, Natolinu i Brižu

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović danas je u ime Vlade Crne Gore, na Univerzitetu Crne Gore potpisala Memorandum o razumijevanju o uspostavljanu šeme stipendiranja između Vlade Crne Gore i Koledža Evrope sa rektorkom tog Koledža Federikom Mogerini.

Memorandum se odnosi na obezbjedjivanje stipendija za crnogorske studente/kinje u kampusima Koledža Evrope u Tirani, Natolinu i Brižu.

- Koledž Evrope važi za jednu od najprestižnijih obrazovnih ustanova u Evropskoj uniji za postdiplomske studije iz oblasti prava, ekonomije, javne uprave i važna je referenca u karijerama mnogih zvaničnika Evropske komisije, saopšteno je iz MPNI.

Na osnovu odluke Vlade Crne Gore, počev od akademske 2024/2025. godine, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će obezbijediti sredstva za stipendiju koja pokriva cjelokupne troškove za dva crnogorska studenta/kinje koji budu primljeni na Koledž.

Ukupni troškovi po kandidatu iznose 29.000 eura (za programe u Brižu) i 27.000 eura (za programe u Tirani i Natolinu) za akademsku 2024/2025. godinu i uključuju školarinu, smještaj, ishranu i studijska putovanja.

MPNI saopštilo: Uplaćena sredstva za studentske kredite i stipendije za mart i april

image

Jakšić Stojanović i Mogerini

- MPNI

- Pristupanjem ovim programima, crnogorski studenti/kinje imaće priliku da steknu znanja i vještine koje se vezuju za ključne tekovine EU, što je posebno važno ne samo na institucionalnom nivou, već i na nacionalnom nivou, imajući na unu činjenicu da je Vlada Crne Gore intenzivirala aktivnosti koje se odnose na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, ovo predstavlja izuzetnu priliku za naše mlade ljude da se povežu sa evropskim obrazovnim i istraživačkim mrežama, doprinoseći dugoročnom prosperitetu Crne Gore i jačanju naših akademskih institucija, ali i značajan korak za podsticanje izuzetnosti i izvrsnosti u obrazovanju što je jedan od ključnih prioriteta ove Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:27