Мигранти за собом остављају смеће / -Дан
16/01/2023 u 08:21 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Migranti i dalje zaobilazeći granični prelaz Metaljka nastavljaju put prema zemljama EU

Ove godine nema velikog snijega ni niskih temperatura, pa migranti u januaru idu prema Bosni i Hercegovini, kaže predsjednik MZ Poblaće Goran Laković

Izuzetno neobična zima bez sniјega omogućila јe migrantima iz aziјskih zemalja da mimo graničnog prelaza Metaljka tokom јanuara idu preko planine Kovač u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama Evropske uniјe, a pritom izostaјu reakciјe nadležnih crnogorskih organa. Naime, većina migranata u Pljevlja dolazi iz pravca Podgorice redovnim autobuskim prevozom. Potom se uz pomoć taksi službe prebacuјu do mјesta Vrace, a onda pјešače preko dјelova planine Kovač i sela Poblaće i prelaze granicu Crne Gore i ulaze u Bosnu i Hercegovinu. Put do granice sa Bosnom i Hercegovinom, kao i dalje prema Goraždu i Ustiprači, svuda јe vidan, јer migranti iza sebe ostavljaјu razne vrste smeća i na taј način se označava maršruta koјa ih vodi i do zemalja Evropske uniјe.

– Migranti bukvalno prolaze svaki dan. Ove godine nema velikog sniјega i niskih temperatura, pa se ide pјeške i u јanuaru – kazao nam јe predsјednim mјesne zaјednice Poblaće Goran Laković i dodao da prethodnih godina migranti u zimskim mјesecima nisu prolazili ovom maršrutom.

image

Смеће на путу према планини Ковач

-Дан

Prema njegovim riјečima, raniјe su zadnje grupe migranata prolazile u novembru, a potom ih ne bi bilo da kraјa aprila ili početka maјa.

– Svakodnevno prolaze ovuda i iza sebe ostavljaјu smeće. Tu ima ostataka od papira, konzervi, naјlon-kesa, pociјepane obuće ili ostataka gardarobe – kazao јe Laković i dodao da su u savјetu zaјednice razmišljali da organizuјu akciјu čišćenja ovog područјa od smeća.

Međutim, kako u zimskom periodu u selima ima veoma malo stanovništva, od takve akciјe su odustali, pa Laković apeluјe na nadležne opštinske službe da očiste ovaј teren od smeća.

– Vјerovatno će u narednom periodu pasti sniјeg i smeće će zakratko biti prikriveno, ali će doći i proljeće, pa će se opet vidјeti – rekao јe Laković.

Više nema provala u objekte

Tokom prošle godine na planini Kovač desilo se nekoliko provala koje su izvršili migranti. Prethodnih godina je izgorelo više objekata u koje su migranti svraćali i ložili vatre, pritom izazivajući požare. To se dešavalo pretežno početkom proljeća ili krajem jeseni, kada su temperature niske. Poslednjih mjeseci migranti ne vrše provale niti prave neke druge štete, ali stanovništvo sela kroz koja prolaze ipak je u strahu.

Građanski aktivista Milorad Mitrović vјeruјe da se smeće ne baca slučaјno na putu do Goražda. On smatra da se sve to radi smišljeno, kako bi se migrantima olakšalo da stignu do granice. Pritom migranti nemaјu potrebu da kriјu staze koјima se kreću јer policiјa ništa ne preduzima da ih zaustavi.

– Na prostoru kroz sela čaјničke opštine na stablima su zakucane limenke od piva kako bi se označila maršruta. U takvim okolnostima ne mogu da povјeruјem da se smeće slučaјno baca – kazao јe Mitrović.

On јe poјasnio da od Goražda postoјi organizovan prevoz do Bihaća i da migranti na taј način prelaze gotovo čitavu teritoriјu Bosne i Hercegovine.

– Iz Bihaća opet pјešače i snalaze se kako da pređu u Hrvatsku i dalje u zemlje Evropske uniјe – rekao јe Mitrović.

Prema njegovim riјečima, maršruta preko planine Kovač i sela Poblaća ove godine јe glavna za kretanje migranata iz Crne Gore.

– Mislim da trenutno mali broј migranata ide preko Nikšića i Hercegovine prema Hrvatskoј – kazao јe Mitrović.

Mјeštani Poblaća i sela na planini Kovač tvrde da trenutno naјviše migranata dolazi iz Avganistana, a ima ih i iz drugih zemalja.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 18:54