Maraš Dukaj / FOTO: Saša Matić/VLADA CG
11/05/2024 u 15:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministar Dukaj: Efikasna i odgovorna javna uprava zajednički cilj

Aktivnosti Ministarstva javne uprave (MJU) dobrim dijelom se poklapaju sa ciljevima i aktivnostima Sindikata uprave i pravosuđa, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj i dodao da je cilj efikasna, profesionalna, odgovorna i transparentna javna uprava.

Dukaj je, kako je saopšteno iz MJU, danas govorio na Kongresu Sindikata uprave i pravosuđa.

- MJU i Sindikat uprave i pravosuđa su prirodni partneri, upućeni jedni na druge, a rekao bih da su nam i ciljevi veoma podudarni - kazao je Dukaj.

Prema njegovim riječima, na MJU je da kreira odgovarajuću organizaciju rada, prenosi MINA.

- A na vama da delegirate kvalitetne predstavniike koji će zastupati stavove zaposlenih i time direktno uticati na zaštitu i status državnih službenika i namještenika - dodao je Dukaj.

On je istakao da se aktivnosti MJU dobrim dijelom poklapaju sa ciljevima i aktivnostima Sindikata i dodao da je cilj efikasna, profesionalna, odgovorna i transparentna javna uprava.

Dukaj: Vlada utvrdila Predlog zakona o informacionoj bezbjednosti

- Kroz proces digitalizacije javne uprave nastojimo da ubrzamo mnoge poslove. Pored toga organizujemo brojne obuke i usavršavanja, poput one na Digitalnoj akademiji, čime pomažemo zaposlenima da prebrode tehnološki jaz i učine sebe konkurentnima - naveo je Dukaj.

Kako je kazao, MJU sa međunarodnim organizacijama i partnerima radi i na digitalizaciji lokalnih samouprava, kao i na digitalizaciji formalnih procedura u državnoj administraciji.

- Pa bih pomenuo projekat koji se realizuje – Administraciju bez papira, a čija realizacija će administrativne poslove učiniti lakšim, bržim i sigurnijim - istakao je Dukaj.

On je podsjetio da je u procesu decentralizacije lokalne samouprave u cilju unapređenja funkcionisanja lokalnih samouprava po mjeri građana, završena sveobuhvatna analiza funkcionisanja sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori, koju je usvojila Vlada.

Kako je naveo Dukaj, završen je i Izvještaj o primjeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori, koju je usvojio Kongres lokalnih samouprava EK.

- Cilj nam je da više nadležnosti prepustimo lokalnim samoupravama, da uvedemo gradove kao kategoriju lokalne samouprave, da omogućimo da lokalne samouprave budu održive, a sve to će se urediti novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji ubrzano pripremamo -  kazao je Dukaj.

Prema njegovim riječima, svi propisi koje iniciraju ili donose u potpunosti usaglašavaju sa Evropskom unijom (EU).

Dukaj je istakao da su njihov cilj zakoni i drugi propisi u potpunosti usklađeni sa evropskim standardima i praksama.

- To će konkretno doprinijeti standardizaciji kriterijuma za procjenu kvaliteta rada i doprinosa državnih službenika i namještenika, što će u krajnjem doprinijeti da budu plaćeni i nagrađeni prema rezultatima rada“- zaključio je Dukaj.

Kongresu su, kako je saopšteno, prisustvovali delegati iz Crne Gore, kao i predstavnici Ministarstva finansija, predsjednici Sindikata uprava i pravosuđa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Makedonije i predsjednici granskih sindikata iz Crne Gore.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 00:52