/ фото: Портал Дан
27/05/2021 u 15:58 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Убиство Душка Јовановића рана је црногорског друштва

Министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа положила је цвијеће на мјесто убиства главног и одговорног уредника дневног листа

Министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, Тамара Срзентић, положила је цвијеће на мјесто убиства главног и одговорног уредника дневног листа Дан, Душка Јовановића. Она је на тај начин одала почаст Душку Јовановићу.

image
фото: Портал Дан

- Убиство Душка Јовановића рана је црногорског друштва, подсјећање да није учињено довољно да се налогодавци и извршиоци пронађу и казне, као и опомена да се нешто слично никада не понови, а Влада ће урадити све како би се околности тог убиства расвијетлиле до краја, а кривци адекватно санкционисали- казала је министарка.

Истакла је да је 27. маја 2004. године убијен нечији син, брат, супруг, отац, колега, пријатељ.

- Прије свега, убијен је човјек- новинар, чија је слобода мисли и ријечи подстицала развој нашег друштва. Тог дана је пуцано у једног човјека, али и у слободну ријеч и слободу говора у Црној Гори- казала је Срзентић.

Сматра да је то сваке године подсјећање да у претходном периоду није учињено довољно да се налогодавци и извршиоци пронађу и казне, као и опомена да се нешто слично никада више не понови.

image
фото: Портал Дан

- Када се у једном друштву не расвијетле овакви злочини, онда је то терет за то друштво, за грађане, али и за њихову будућност. Садашњост нас опомиње, а будућност од нас очекује да одговоримо на недјела из прошлости- јасна је Срзентић, која је данас положила цвијеће на мјесто убиства Душка Јовановића и уписала се у Књигу жалости.

Вјерује да ће у наредном периоду Влада урадити све како би се околности тог убиства расвијетлиле до краја, налогодавци и наручиоци пронашли и адекватно санкционисали.

- Толико дугујумо жртви која је поднесена у име слободе, толико дугујемо његовој породици, пријатељима, колегама, али и свим грађанима Црне Горе- истакла је Срзентић.

Према њеним ријечима, нерасвијетљено убиство Душка Јовановића је опомена за друштво и државу да је потребно градити институције које ће радити све да би био створен амбијент у којем ће медији, новинари и новинарке моћи слободно да раде и дјелују, гдје ће сваки напад на новинаре бити освјетљен до краја, а починиоци кажњени.

- Само тако ће се потенцијални починиоци злочина обесхрабрити у својим намјерама, а будућим новинарима и новинаркама ћемо показати да су поштовање истине, трагање за њом, оштрина и бистроћа њихових ријечи потребни, а да су они заштићени и као људи и као професионалци- поручила је Срзентић.

Нагласила је да је новинарство један од основних стубова демократског друштва, а угрожавање слободе медија и напади на новинаре и новинарке напади на све нас “и томе се сви одучно морамо супротставити".

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:51