Јокић и Боровинић Бојовић у посјети Дневној ковид болници / - фото: Министарство здравља
06/01/2022 u 11:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарка здравља и директор ДЗ Подгорица обишли дневну Ковид болницу у Музичком центру

Министарка jе замолила грађане да слиjеде jасне смjернице коjе им даjу љекари и да имаjу разумиjевања и стрпљења за додатне гужве коjе су наметнуле епидемиjске прилике

Због повећаног броjа пациjената позитивних на корона вирус здравствени систем Црне Горе поjачао jе своjе капацитете, па jе од jуче у пуном капацитету спреман и дневни Ковид центар, коjи се налази у Музичком центру Црне Горе, а гдjе ће се индикована терапиjа давати пациjентима коjима jе то неопходно, то су након обиласка овог простора саопштили министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић и директор подгоричког дома здравља Данило Jокић.

Министарка jе казала да здравствени систем, посебно примарни ниво, ових дана трпи додатни прилив пациjената, али да разлога за панику нема jер су како jе нагласила, поjачани капацитети и просторни и кадровски , како би се на адекватан начин одговорило тренутноj епидемиолошкоj ситуациjи у земљи.

- Такође, медицинске екипе коjе посjећуjу пациjенте у домовима наставиће са давањем патронажне терапиjе  за оне коjи мораjу да приме терапиjу у кућним условима. Сви остали биће збрињавани у ковид центру коjи се налази у Музичком центру -поручила jе Боровинић Боjовић.

Она jе нагласила да упоредо са ковид пациjентима, здравствени систем наставља  да пружа здравствену заштиту и за нековид пациjенте како на примарном, тако и на секундарном, али и терциjарном нивоу здравствене заштите.

Министарка jе замолила грађане да слиjеде jасне смjернице коjе им даjу љекари и да имаjу разумиjевања и стрпљења за додатне гужве коjе су наметнуле епидемиjске прилике, те да ће здравствени систем пружити максимум у збрињавању свих пациjената подjеднако.

Директор дома здравља  Подгорица Данило Jокић, подсjетио jе да jе у оквиру реорганизациjе здравствених капацитета, а у сарадњи са Министарством здравља у функциjи додатна здравствена Цовид станица у Доњоj Горици, гдjе грађани могу добити комплетан третман од тестирања, диjагностике и лабораториjских налаза и у коjем у двиjе смjене раде по два љекара и комплетно медицинско особље.

- Ми се данас налазимо овдjе у Дневном Цовид центру гдjе се укључуjе двократна и jеднократна терапиjа и као што су грађани већ обавиjештени преко медиjа, апсолутно сва терапиjа коjа jе парентералног типа, за грађане коjи су покретни, коjи су доброг општег стања биће укључивана овдjе у Музичком центру.Сви пациjенти код коjих jе строго индиковано давање терапиjе за кућне услове биће збринути у њиховим кућним условима - казао jе др Jокић.

Директор ДЗ Подгорица jе саопштио да jе Дневна Ковид болница за давање ињекционе и инфузионе терапиjе опремљена по свим епидемиолошким стандардима и апеловао на колеге из приватног сектора да уз поштовање терапиjских протокола за ковид позитивне пациjенте, оне  коjи су доброг општег стања, упућуjу на терапиjу у ову установу како би растеретили патронажу коjа jе намиjењена пациjентима коjи не могу да напуштаjу своjе домове.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:34