Radionica ”Rodno odgovorno liderstvo” / Ministarstvo odbrane
10/10/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministarstvo odbrane i Vojska realizuju radionicu „Rodno odgovorno liderstvo“

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, uz podršku UNDP SEESAC-a, realizuju jednodnevnu radionicu na temu „Rodno odgovorno liderstvo“ za rukovodni i komandni kadar institucija bezbjednosti.

Radionicu kojoj je prisustvovalo 20 pripadnika/ca Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, otvorio je generalni direktor Direktorata za ljudske resurse, pukovnik Velibor Bakrač.

image

Radionica "Rodno odgovorno liderstvo"

Ministarstvo odbrane

U svom obraćanju pukovnik Bakrač se osvrnuo na ulogu lidera/ki u osvješćivanju i prepoznavanju rodnih nejednakosti i preduzimanja konkretnih koraka u njihovom eliminisanju.

- Neophodno je preduzimati proaktivne mjere na stvaranju sigurnog okruženja u kojima su prilike jednako dostupne svima, a u kojem svi imaju ulogu, bez obzira na to gdje se nalazili u hijerarhiji - istakao je Bakrač.

image

Radionica "Rodno odgovorno liderstvo"

Ministarstvo odbrane

Stalna predstavnica Kancelarije UNDP u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova iskazala je posebnu zahvalnost predstavnicima Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore i drugim institucijama bezbjednosti, kao i predstavnicima UNDP SEESAC-a, koji su dugogodišnji partneri na implementaciji politike rodne ravnopravnosti u sektoru odbrane kroz sprovodjenje regionalnog projekta.

- Potrebno je veće pozicioniranje rodne ravnopravnosti na agendi svih društava. Današnja diskusija mora da rezultira novim prijedlozima saradnje sa UNDP, za šta smo mi spremni - istakla je Paniklova.

Sesije u okviru radionice otvarali su pukovnik Velibor Bakrač i v.d. generalne direktorice Direktorata za politiku odbrane Radmila Perović, koji su istakli značaj strateškog pozicioniranja rodne ravnopravnosti, ulogu lidera/ki u zagovaranju rodne jednakosti i dali predloge određenih koraka koji doprinose uspješnijoj integraciji rodne politke u institucije bezbjednosti.

Zaključeno je da je uloga lidera/ki ključna u iniciranju rodne ravnopravnosti, posebno u postavljanju temelja za inkluzivno radno okruženje u kojem svi zaposleni imaju jednaka prava i mogućnosti. Takođe, potrebno je voditi rodno razvrstane podatke u kontekstu boljeg analiziranja trenutnog stanja i donošenja odluka, kao i nastaviti umrežavanje i razmjenu informacija između institucija bezbjednosti po ovom pitanju.

UNDP i VDT sarađivaće na unapređenju rodne ravnopravnosti i jačanju vladavine prava

Učesnici/ce su se saglasili da je ova radionica ispunila svoju svrhu i da predstavlja odličan primjer saradnje institucija bezbjednosti u sprovođenju zajedničkih aktivnosti na implementaciji politike rodne ravnopravnosti, a posebno u kontekstu sprovođenja aktivnosti iz Akcionog plana za primjenu Strategije implementacije Rezolucije Savjeta bezbjedosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbjednost za 2024-2027. godinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 17:01