/ -IVAN PETROVIC-IPE
08/12/2021 u 07:57 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство оформило радну групу: Стручњаци пишу правила против ВИП одјељења

Нова методологија ће бити обавезујућа за све школе и нећемо дозволити да се истичу и штите дјеца имућних родитеља и функционера, истакли су из Министарства просвјете

Министарство просвјете, науке, културе и спорта (МПНКС) формирало је средином прошле седмице радну групу, чији је циљ да спријечи појаву ВИП одјељења у основним и средњим школама и уведе нову методологију према којој ће ученици, на основу процјене стручњака, бити равноправно расподијељени у разредима, саопштено је "Дану" из тог ресора. Из Министарства просвјете истичу да је радна група одржала први састанак и да ће до краја децембра усвојити документ по коме ће све школе у Црној Гори имати исту методолгију за формирање одјељења.

– Формирана је радна група коју чине педагози, психолози, учитељи и наставници. Први корак је да се усагласи документ који ће прецизирати методологију формирања одјељења. Директори су дужни да пруже подршку радној групи и тимовима у свакој школи како би се спријечила даља појава такозваних ВИП одјељења. На основу стручног мишљења ће се доносити свака одлука. Очекујемо да се на овај начин ријеши и проблем притиска на школе и наставно особље како би се дјеци обезбиједило одређено мјесто у установама. Нова методологија ће бити обавезујућа за све школе и нећемо дозволити да се истичу и штитите дјеца имућних родитеља и функционера. Све школе су досад имале свој начин формирања одјељења, а сада ће се сви морати да поштују правила које донесе радна група. Препозната су одјељења која имају такве ученике и неће бити пракса да се расформирају јер би то негативно утицало на ученике, већ ћемо се убудће трудити да на основу документа и методологије свима дамо једнаке шансе за образовање – саопштили су из Министарства просвјете.

Реорганизовати наставне програме

Савовић истиче да је други правац који треба да се предузме реорганизациjа наставних програма у школама.

– Плашим се да надлежни jош увиjек миjешаjу поjмове планови и програми. Програм jе jединствен акт за неки предмет коjи обухвата опште поjмове и даjе генерално смjернице користи од изучавања тог предмета. Коjе компетенциjе вjештине и вриjедности стиче ученик изучаваjући таj предмет. Код нас jе нарушена пропорциjа између друштвених и природних наука у основноj школи, а о средњим стручним и да не говорим са модуларним програмима шта jе направљено. Одатле треба почети сваку причу о реформи образовног система -–поручује Савовић.

Из МПНКС-а истичу да ће школе вршити процјену ученика на основу оцјена, извјештаја педагога и учитеља како би сви били равноправно заступљени у одјељењима.

– На тај начин ће бити омогућено да било ко утиче на формирање одјељења и премјештање ученика из неких личних разлога – додају из МПНКС-а.

Прoфесор историје и географије у ОШ "Павле Ровински" Слободан Савовић истиче за "Дан" да су ВИП одjељења одраз нашег лажног елитизма у повлашћеним школама.

– Постоjе и повлашћени ученици. Кад се ослободимо повлашћених наставника ослободићемо се и "виповаца". Генерално наjвише ми смета популистичка реторика из МПНКС и недостатак jасне идеjе шта ми то хоћемо од наставника и какво васпитање и образовање jе потребно нашим ученицим. Реорганизациjа школа мора ићи у два правца. Први jе рационализациjа школске мреже водећи се принципом коштања школовања ученика на годишњем нивоу. Сада имамо примjер да jе наjскупљи ученик на сjеверу Црне Горе јер његово школовање кошта државу и неколико хиљада еура годишње. То jе jасно ако имамо у виду школе коjе похађа рецимо до 100 ученика колико се издваjа за плате гриjање превоз итд подиjељено са броjем ученика – истиче Савовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:25