/ - Фото: РТЦГ
26/11/2021 u 13:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: Они који су до јуче девастирали моралне и друштвене вриједности данас их спашавају

Они који су, како кажу, до јуче девастирали све моралне и друштвене вриједности, посебно наш образовни систем, "данас пледирају да га спасавају"

Недјељу за нама обиљлежила је густа политичка магла, коју су, по обичају, креирали они који су се у њој давно изгубили и сада безнадежно траже пут и свјетло, саопштено је из Министарства просвјете, науке, културе и спорта.

"Стари и прекаљени гушчари приликом оваквих ситуација најчешће нијесу пуштали своје другаре напоље већ су брижљиво и темељно водили рачуна о њима. Међутим, данас као да је стари и не баш тако мудри вођа утонуо у сан и пустио своје партијске саборце у густу маглу.

Некада давно, око храмова богиње Јуноне редовно су се држала јата гусака, и њој су биле посвећене капитолске гуске, које су према легенди својим гакањем спасиле Рим од напада Гала који су га опсиједали 390. године прије нове ере. Широм Римског царства славиле су се гуске, а на годишњој светковини је обредно ношена златна гуска на Капитол. Да ли је комисија ДПС-а за образовање златно Јунонино јато које звони на узбуну или само пар залуталих гусака показало је вријеме, а судећи по свему - тек ће показати", наводе у саопштењу.

Они који су, како кажу, до јуче девастирали све моралне и друштвене вриједности, посебно наш образовни систем, "данас пледирају да га спасавају".

"Они који су успоставили Правилнике и Уредбе о корупцији и криминалу данас себе представљају као народне трибуне и спаситеље државе и друштва. Влада и МПНКС данас зато морају снажно и достојанствено одговорити на све друштвене изазове које им је оставила ДПСДП клика, креирајући и спроводећи велике системске промјене, мијењајући и надграђујући образовни систем на принципима, прије свега слободе, знања, демократије, ојачавајући процес самосталног одлучивања и изградње високих моралних стандарда и принципа квалитета.

Само уколико поставимо снажне темеље и јасну визију будућег образовног система поставићемо јаку и функционалну везу са цјелокупним друштвом, храбро се супростављајући однарођеној и коруптивној ДПСДП номенклатури. Јасно кажемо да ће устаљени обрасци на коме је почивала ДПСДП ‘ вјеронаука’ у скоро свакој образовној институцији, а то јесу обрасци потпуне контроле и дициплиновања бити избрисани и да ће се успоставити савремени захтјеви и задаци да се створи слободан човјек, способан да размишља логички и да одговори морално на све захтјеве које сјутра наше друштво пред њим постави, додају из Министарства.

Основни циљ, како кажу, јесте смањивање разлика.

"Брисање материјалног ДПСДП концепта и успостављање критеријума знања и морала, јер као што рекоше стари Грци ‘ елита може бити само духовна’. У исто вријеме слиједи и професионализација рада и подизање високих стандарда квалитета рада и понашања. Другим ријечима - дубоки отклон од система креираног ових тридесет година.

Неко је недавно записао да просвјета треба да буде појас за спасавање овог деградираног система и овог скоро уништеног друштва. Управо смо ту препознали себе и управо нам је жеља да се у потпуности посветимо том циљу и дамо свој скромни допринос обнови и оздрављењу Црне Горе стварајући здраве генерације које ће те промјене моћи да изнесу. И како предсједник Владе од њеног почетка захтијева да поштујемо регулаторни принцип (меритократија) на ком се заснива модел друштва гдје се удружују правда (за појединца) и ефикасност (за заједницу), нама је у Просвјети управо додијељен најважнији задатак - да откривамо, његујемо и култивишемо праве потенцијале и остварења", поручују из ресора Весне Братић.

На крају, имају поруку за "ДПСДП комисију".

"Човјек не може да тежи ономе што не познаје. Напротив, непознавање нечега, сасвим природно, рекли би, води на странпутицу и вођу и гомилу која га слиједи. Лјуди се не рађају научени. Потребно је да их неко упути. Срећом по све нас, кажу да гуске имају добар слух, познају газду и иду према зову газде.

Чак кажу да то јесу веома паметне птице и да су се људи толико зближавали да су их држали чак и у просторијама гдје су спавали. Једно је ипак сигурно, ово јато гусака имало је срећу да преживи и ову Нову годину. Нама остаје да им пожелимо срећан пут када их газда позове, јер то су, како он воли рећи, ‘утабане стазе’ ДПСДПа. И нека не брину о манастиру", закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:16