/ Foto: Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije
25/10/2024 u 15:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministarstvo: Plaćanje usluga Dnevnih centara definisano zakonom

Iz Ministarstva socijalnog staranja, brige o porodici i demografije su kazali da je Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti u članu 158 propisano da korisnik, roditelj, odnosno srodnik koji je dužan da izdržava korisnika i drugo pravno ili fizičko lice koje je preuzelo plaćanje učestvuju u plaćanju usluge svim svojim primanjima, prihodima i imovinom, izuzev primanja ostvarenih po osnovu materijalnog obezbjeđenja, dodatka za djecu, jednokratne novčane pomoći, primanja po osnovu nagrada i otpremnine za odlazak u penziju.

Nadalje ističu da je propisano da sredstva za usluge dnevnog boravka u ustanovi za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u potpunosti obezbjeđuju država i lokalna samouprava.

Podsjetimo, od prvog novembra korisnici Dnevnog centra 27+ moraće da plaćaju usluge istog i to u iznosu zavisno od primanja porodice. Zbog te odluke, u Dnevnom centru je sinoć održan sastanak roditelja, predstavnika te ustanove, Centra za socijalni rad i lokalne samouprave.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Mitar Goranović kazao je za RTNK da će Opština pomoći u skladu sa svojim mogućnostima. Saglasnost za to dali su i predsjednici Opštine i Skupštine opštine Nikšić, Marko Kovačević i Nemanja Vuković.

- Imajući u vidu citiranu zakonsku normu djeca i mladi koji koriste uslugu dnevnog boravka u dnevnim centrima ne učestvuju u troškovima usluge već je za njih usluga besplatna, a sredstva u potpunosti obezbjeđuju država i lokalna samouprava.

Odrasla i stara lica koja su osobe sa invaliditetom, kao i odrasla i stara lica i druge katergorije korisnika koji koriste uslugu dnevnog boravka, učestvuju u troškovima usluge u skladu sa Zakonom (prethodno citiranom normom) i Pravilnikom o kriterijumima i mjerilima za učešće korisnika, roditelja, odnosno srodnika  u plaćanju troškova usluga podrške za život u zajedici, savjetodavno-terapijskih i socijalno-edukativnih usluga i usluga smještaja.

Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti i Pravilnik o kriterijumima i mjerilima za učešće korisnika, roditelja, odnosno srodnika  u plaćanju troškova usluga podrške za život u zajedici, savjetodavno-terapijskih i socijalno-edukativnih usluga i usluga smještaja primjenjuje se na sve korisnike usluga koji pravo na uslugu ostvaruju kod pružalaca usluga koji imaju licencu za obavljanje djelatnosti, u Crnoj Gori, osim na one korisnike koji su u skladu sa Zakonom i podzakonskimm aktima izuzeti od učešća - saopštili su iz resornog ministarstva za RTNK.

Foto: Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. oktobar 2024 11:45