Dnevni centar u Danilovgradu / Dan
23/08/2024 u 19:08 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministarstvo sociјalnog staranja formiraće komisiju za provjeru rada Dnevnog centra

Ministarstvo sociјalnog staranja formiraće Komisiјu za vršenje nadzora nad stručnim radom Centra za dnevni boravak dјece sa smetnjama u razvoјu i odraslih lica sa invaliditetom, kazali su "Danu" iz tog resora, nakon što su nam se obratili roditelji korisnika te ustanove, nezadovoljni organizaciјom rada i uslugom.

Iz tog resora su nam rekli da su, postupajući po prigovoru roditelja, zatražili izjašnjenje od nadležnog centra za socijalni rad i blagovremeno dostavili odgovor stranci.

– U narednom periodu biće formirana Komisija za vršenje nadzora nad stručnim radom pružaoca usluga, kojim se isključivo utvrđuje da li su ispunjeni uslovi u odnosu na primjenu propisanih stručnih procedura i na korišćenje stručnih znanja i vještina tokom prijema, procjene, planiranja, pregleda efekata realizovanih aktivnosti i završetka rada sa korisnikom, na osnovu uvida u dokumentaciju i uvida u proces pružanja i efekata usluga, a shodno članu 163 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti – odgovorili su "Danu" iz tog resora.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja јe pomenutom dnevnom centru 11. aprila izdalo ograničenu licencu za obavljanje djelatnosti za uslugu dnevnog boravka za odrasla i stara lica sa invaliditetom, za pet korisnika sa teritorije opštine Danilovgrad, na rok važenja od tri godine. Ističu da je direktor ustanove isključivo odgovoran za samu organizaciju rada ustanove kojom rukovodi.

U Opštini Danilovgrad, koјa јe osnivač ove ustanove, očekuјu da će Dnevni centar uskoro dobiti direktora.

– Konkurs za direktora ove ustanove je završen. Dokumentacija kandidata je na provjeri kod Ministarstva pravde. Nakon potvrde za kandidate, ulazi se u postupak odabira kandidata sa najboljim referencama i sa najboljim programom rada, tako da će Dnevni centar u najskorijem roku imati direktora – odgovorili su "Danu" iz Opštine Danilovgrad.

Roditelji korisnika Centra za dnevni boravak u Danilovgradu: Boluјe 75 odsto zaposlenih, sa dјecom i OSI nema ko da radi

U Dnevnom centru trenutno јe devetoro zaposlenih koјi rade sa 16 djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju i sa pet odraslih lica sa invaliditetom.

– Što se tiče prostornih kapaciteta, odrasla lica sa invaliditetom, po licenci koja je pribavljena od Ministarstva rada i socijalnog staranja, koriste samo jednu prostoriju, s obzirom da su prostorni i kadrovski kapaciteti ustanove ograničeni. Prostorija u kojoj borave odrasla lica nalazi se na prvom spratu ustanove. Djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju (16 korisnika) borave u jednom dnevnom boravku, a druge prostorije koje su na raspolaganju korisnicima su jedna prostorija za individualne tretmane, jedna sala za fizioterapiju i јedna senzorna soba – naveli su iz Opštine Danilovgrad.

Nije bilo uznemiravanja

Iz Opštine Danilovgrad su potvrdili da je 28. juna u Dnevnom centru održan roditeljski sastanak, kojem je prisustvovalo svih pet roditelja korisnika, odnosno odraslih lica sa invaliditetom.

– Na pomenutom sastanku roditeljima su date sugestije da se zbog adaptacionog perioda korisnici dovode u različitim terminima i da bi to bilo prelazno rješenje, kako bi se počeli navikavati na nove socijalne uslove i na nove osobe, s obzirom na to da se radi o osobama sa smetnjama i teškoćama u razvoju, koje malo sporije prolaze kroz adaptacioni period. Takođe, navodimo da je 16 korisnika koji su doskoro koristili sve prostorije u JU Centar za dnevni boravak smješteno u jedan dnevni boravak i njima takođe treba dodatno vrijeme za adaptaciju. Što se tiče dijela pitanja koji se tiče uznemiravanja korisnika, to nam nije poznato, jer niko od četvoro zaposlenih na sastanku nije upotrijebio riječ "uznemiravanje", već je samo data sugestija o adaptacionom periodu kako bi i odraslima i samoj djeci bilo prijatnije da borave u ovoj ustanovi – kazali su nam iz Opštine Danilovgrad.

Ističu da sa 16 korisnika rade dva stručna radnika i jedan stručni saradnik, dok јedan stručni radnik i jedan saradnik radi sa odraslim licima sa invaliditetom (pet korisnika). Sva ostala lica koja su radno angažovana u Dnevnom centru pružaju personalnu asistenciju.

– Važno je napomenuti da Centar za dnevni boravak od jula nema medicinsku sestru – istakli su iz te lokalne samouprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 16:47