АЛЕКСАНДАР СЕКУЛИЋ / - ФОТО: МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
25/02/2022 u 11:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство здравља усвојило правни оквир Електронског здравственог картона: До налаза и упута на један клик

Правилником је омогућено да грађани имају јединствени електронски здравствени картон са подацима из свих здравствених установа, који ће им бити доступни у сваком тренутку

Министарство здравља усвојило правни оквир Електронског здравственог картона: До налаза и упута на један клик

Захваљујући интензивним напорима Министарства здравља, грађани Црне Горе, који имају здравствено осигурање, током ове године ће први пут имати све информације из својих здравствених картона и то преко апликације за мобилне телефоне чија ће израда бити иницирана у наредном периоду, саопштио је  генерални директор Директората за дигитално здравље у Министарству здравља Александар Секулић.

- То значи да више нећете морати да чувате налазе, упуте и слично, у фасциклама јер ће вам бити доступни, у сваком тренутку, и то на “један клик” - казао је Секулић.

Министарство здравља Црне Горе је начинило први корак - данас је ступио на снагу Правилник о ближем садржају и начину вођења основне медицинске документације. То је први пут да се у Црној Гори дефинише правна регулатива и садржај Електронског здравственог картона. Након што правне процедуре буду завршене, услиједиће и практична примјена која се очекује у наредном периоду.

Правилником је омогућено да грађани имају јединствени електронски здравствени картон са подацима из свих здравствених установа, који ће им бити доступни у сваком тренутку.

Електронски здравствени картон пацијента садржи податке са примарног нивоа здравствене заштите о природи болести и здравственом проблему пацијента због којег се обратио изабраном љекару,  податке са секундарног и терцијарног нивоа здравствене заштите о извршеној дијагностици, прегледима и предузетим мјерама у лијечењу, друге податке о здравственој заштити (налази, изјаве, мишљења и сл.), као и податке из медицинске документације која настане током пружања здравствене заштите код других давалаца здравствене заштите или приликом пружања здравствене заштите ван Црне Горе.

У јединственом картону наћиће се и подаци из приватних клиника чија доступност би помогла у бржем дијагностиковању одређених болести.

Да би пацијент правовремено добио потребно лијечење најбитнија је координација и размјена информација, у чему ће електронски здравствени картон знатно допринијети и помоћи.

Највећи досадашњи недостатак здравственог система био је електронска неповезаност и немогућност размјене података између установа свих нивоа здравствене заштите због чега су у губитку били пацијенти и грађани Црне Горе.

Усљед таквог недостатка отежана је била и умнногоме успорена размјена информација између изабраних доктора и љекара специјалиста о здравственом стању, обољењима, претходним лијечењима пацијента, а тиме и доступност здравствених података и пацијентима и љекарима што је у неповољан положај доводило пацијенте и грађане као кључне кориснике цјелокупног здравственог система.

Стога је у Министарству здравља у претходном периоду радило пуно у области дигитализације здравства  односно на ближем дефинисању садржаја и начина вођења електронског здравственог картона. За кратко вријеме исправљени су недостаци недовољне повезаности и неприступачне размјене података на свим нивоима здравствене заштите о здравственом стању пацијента.

Идеја електронског здравственог картона је да пацијент има одређени сет придружених кључних података о претходним болестима, болестима родитеља, претходним лијечењима и свега што љекари питају када пацијенти одлазе на преглед, што ће бити корисно када се пацијент нађе у Хитној помоћи или код љекара специјалисте. У електронском здравственом картону ће се, између осталог, наћи подаци о хроничним обољењима пацијената, љековима које пију, да ли су алергични на нешто, али и које су крвне групе.

Предност електронског здравственог картона је и у томе што ће информације бити доступне сваком љекару код којег се пацијенти лијече што доприноси бољем лијечењу пацијента, а кроз електронски здравствени картон и интеграцију свих система успоставиће се и бржа и боља комуникација између љекара специјалисте и изабраног доктора у дијелу заказивања специјалистичких прегледа.

Један од приоритета Електронског здравственог картона, поред доступности података грађанима и љекарима, је и сигурност здравствених података грађана, о чему ће се у складу са прописима посебно водити рачуна. Биће утврђено којим подацима приступа пацијент, којим приступа изабрани љекар, како пацијент даје ауторизацију, како изабрани љекар даје ту ауторизацију другим љекарима у систему и остало.

Дакле, цијела конзистентност и функционалност овог правилника, како је казао, базира се на неколико елемената, у првом реду видљивост информација, тј. видљивост медицинског стања сваког пацијента који приступа љекару/специјалисти, а такође битна ствар како не би дошло до злоупотребе ових података је да логовање, односно остављање трагова приступа или евентуалног мијењана  података остаје евидентирано.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:42