Боровинић Бојовић / Фото: Јутјуб
04/06/2021 u 09:18 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарка увјерава: Сигурним корацима идемо ка постизању колективног имунитета

Први мјесец масовне имунизације обиљежили импозантни резултати, каже Боровинић Бојовић

Први мјесец масовне имунизације против коронавируса у Црној Гори обиљежили су импозантни резултати, а иза њих стоји озбиљан рад цјелокупног здравственог система, оцијенила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

Масовна имунизација у свим црногорским општинама почела је 4. маја, а Боровинић Бојовић је за портал цовидодговор.ме рекла да је веома задовољна постигнутим.

- Резултати рада до сада су потпуно јасни и чињенични. Имамо 20 одсто становника који су потпуно вакцинисани и 30 одсто грађана који су примили прву дозу вакцине - појаснила је Боровинић Бојовић, додајући да се ти проценти односе на одраслу популацију због тога што се малољетне особе не вакцинишу.

Министарка здравља сматра да морамо узети у обзир чињеницу да је масовна вакцинација у Црној Гори почела прије мјесец, а у већини европских земаља знатно раније.

То нас, како је казала, ипак није спријечило да забиљежимо боље резултате од оних у Босни и Херцеговини, Сјеверној Македонији, Албанији, Kосову и Бугарској.

- Оно што је још важније јесте да су наши резултати веома слични резултатима Француске, Аустрије и Њемачке, гђе је потпуно вакцинисаних између 16 и 20 одсто - нагласила је Боровинић Бојовић.

Говорећи о достизању колективног имунитета, она је објаснила да такозвани имунитет крда не чине само вакцинисани, него и они који су прележали болест.

Министарка здравља је рекла да смо до сада у Црној Гори забиљежили око 100 хиљада случајева коронавируса, односно оних који су прележали болест, али је тај број свакако још већи.

- Сигурно постоје и они који су прележали КОВИД-19, али су били асимптоматски или су били са благим сликама, па уопште нису ни детектовани. Они такође улазе у проценат колективног имунитета - прецизирала је Боровинић Бојовић.

Према њеним ријечима, циљ здравствених власти био је да до почетка љетње туристичке сезоне имамо 30 до 35 одсто вакцинисаних, што смо практично на прагу да постигнемо.

„Идемо сигурним корацима ка постизању колективног имунитета“, казала је Боровинић Бојовић.

Она је похвалила грађане за све до сада учињено и апеловала на оне који се нису вакцинисали да то ураде што прије.

„Свака вакцина је безбједна, ефикасна и сигурна. Вакцинацијом ће заштити себе и здравље читаве нације, а да уз све то не забораве на одређени степен опреза још неко вријеме, како бисмо се сви заједнички вратили оном старом добром стилу живота који смо имали прије коронавируса“, поручила је Боровинић Бојовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:40