Са састанка
06/09/2021 u 17:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мисија ОЕБС -а у Црној Гори обезбиједила специјализовану опрему за црногорску полицију

Мисија ОЕБС-а у Црној Гори је снажан партнер Управи полиције у реформском процесу, а подршка у приоритетним областима и спроведени заједнички пројекти потврђују стратешко партнерств

Мисија ОЕБС-а у Црној Гори донирала је полицији специјализовану опрему и софтвер као подршка Управи полиције и њеном Форензичком центру у борби против организованог и транснационалног криминала.

Како се наводи у саопштењу ОЕБС-а, мисија је набавила мобилну опрему за откривање оружја и експлозива која ће се користити директно на мјестима злочина, радну станицу за анализу дигиталних доказа великог капацитета и уређај за тестирање мобилних телефона, таблета и других малих електронских уређаја. Опрема, такође, укључује лиценце за софтвер за прикупљање дигиталних доказа из више извора, као и опрему за аудио-видео снимање која ће осигурати да истражитељи Специјалног одјељења Управе полиције добију тачан запис изјава свједока и осумњичених.

Вршизељка дужности шефа Мисије Сив-Катрине Леиртрое казала је да је донација још један доказ посвец́ености Мисије да подржи Управу полиције у њеним напорима у борби против озбиљног и организованог криминала, као и сајбер криминала.

-Опрема за откривање оружја и експлозива, уз специјализовану обуку о њеној употреби, требало би да повећа капацитете полиције у борби против злоупотребе и трговине оружјем и експлозивима, као и јавну безбједност у Црној Гори. Ова опрема је дио напора Мисије да подржи имплементацију Стратегије за контролу малокалибарског и лаког наоружања- казала је Леиртрое.

Директор Управе полиције Зоран Брђанин казао је да Управа полиције, захваљујући тијесној сарадњи са Мисијом, остварује још боље резултате. Он је казао да ће донирана средства ојачати капацитете за ефикаснији рад полиције.

-Мисија ОЕБС-а у Црној Гори је снажан партнер Управи полиције у реформском процесу, а подршка у приоритетним областима и спроведени заједнички пројекти потврђују стратешко партнерство- истакао је Брђанин.

Леиртрое и Брђанин су се сложили да ће блиска сарадња и спровођење заједничких активности бити настављени, како би помогли Управи полиције и Форензичком центру да постигну своје стратешке циљеве. Додатно, Мисија и њена национална савјетница за националну безбедност и сарадњу Драгица Вучиниц́ примили су плакете као признање за дугогодишњу и успјешну сарадњу и подршку полицији.

Донација представља наставак напора Мисије да унаприједи техничке и стратешке капацитете Управе полиције, усмјерене на спрјечавање и борбу против тешког и организованог криминала, уз осигурање пуног поштовања људских права.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 16:58