Mitropolit Joanikije / - MITROPOLIT JOANIKIJE
30/10/2022 u 22:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitropolit Joanikije: Amfilohija pamti pravoslavna vaseljena kao velikog Hristovog jerarha

Naglasio je da je on bio kao i Njegoš u svom vremenu, kako je to Ivo Andrić rekao, tragični junak kosovske misli te da je produžio Njegoševu i kosovsku i lovćensku misao

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom obilježvanja dvije godine od smrti mitropolita Amfilohija.

Vladika Joanikije istakao je da je Amfilohije velika ličnost vaseljenskih razmjera.

- Kada gledamo na njegov život od rođenja pa do upokojenja, posebno kada gledamo na njegova djela, možemo nazreti Hrista kroz njegov lik, jer nemoguće je da čovjeku uspije u ovome životu da ostavi tako duboki trag, da učini tako velika djela. Ne samo što je podigao ovaj hram i hram u Baru i mnoge svetinje po Crnoj Gori obnovio, ne samo to što je sabrao djecu i narod u hram Božiji, što je priveo Hristu, nego i to koliko je pretrpio od protivnika, koji su na svaki mogući način gledali da spriječe njega i njegovo djelo, rekao je mitropolit Joanikije, navodi se na sajtu Mitropolije. 

On je rekao da je Amfilohije prošao jedan trnoviti put, ali da je imao Hrista u svome srcu i da se nikada nije žalio.  Kazao da je pokojni mitropolit bio apostol našega doba i da se na njega može primijeniti riječ svetog apostola Pavla: sve mogu u Hristu Isusu koji mi moć daje!

Istakao je da je on bio neumoran te da ga niko nije mogao pratiti čak ni u poslednjim godinama njegovoga života.

Pred sami kraj svoga života, kada se razbolio od korona virusa, govorio je: Bog mi je dao takvu priliku da sastradavam sa milionima ljudi koji su zaraženi, a mnogi od njih i umiru.

- On je, draga braćo i sestre, zapamćen u cijeloj pravoslavnoj vaseljeni kao veliki Hristov jerarh. Posobno nam je drago što su ga zapamtili i sa velikom ljubavlju ga pominju braća Svetogorci. Čuli steriječ našega dragog brata u Hristu i velikog prijatelja oca Luke iz manastira Grigorijata. To otkriva samo da je i naš Mitropolit bio po duhu Svetogorac. A i kako bi mogao izdržati sve teškoće i svoj trnoviti krstonosni put sa mnogo osporavanja, kako rekosmo, da nije bio čovjek Duha Svetoga – Božiji čovjek, rekao je mitropolit Joanikije. 

Ističući da blaženopočivši nije mario ni za šta na ovome svijetu, čak ni za svoj život, samo da Gospodu ugodi i da se žrtvuje za svoju Svetu crkvu i svoj narod, vladika Joanikije je posvjedočio da je takav bio svuda, i usSvetom arhijerejskom saboru i na Saboru na Kritu i na vaseljenskom planu.

- Njega su sve rane, sve teškoće svih hrišćana, ako hoćete i svakog čovjeka, boljele. On je bio sastradalna duša koja osjeća patnje svoje pastve i svojih bližnjih, na kraju i svakoga čovjeka, kazao je Joanikije. 

Naglasio je da je on bio kao i Njegoš u svom vremenu, kako je to Ivo Andrić rekao, tragični junak kosovske misli te da je produžio Njegoševu i kosovsku i lovćensku misao.

- Na kraju, zbog njegove žrtve, on se nastanio u naručje Hristovom, ali se istovremeno nastanio i u srcima i duši svoga naroda i tu mu je mjesto. Iako je otišao, ali pošto prebiva u duši svoga naroda, on je i dalje sa nama i krijepi nas, ne samo svojim primjerom nego i svojim molitvama koje uznosi pred prijestolom Božjim za sve nas. Neka bi vas za ovu ljubav koju imate prema svome ljubljenome blaženopočivšemu arhipastiru Bog obilno nagradio i okrijepio i pravim putem rukovodio u sve dane vašega života. Da vas njegov primjer uvijek ohrabruje, jer imamo dosta teškoća i iskušenja u svim vremenima, pa i danas, a biće ih i ubuduće. Ali on nam je kao Božiji čovjek pokazao pravi put, zapravo sjedinio nas sa Gospodom i spasiteljem našim Isusom Hristom, koji je put, istina i život, poručio je mitropolit Joanikije.

Nakon liturgije, služio je pomen mitropolitu Amfilohiju u paraklisu svetog Amfilohija Ikonijskog, po kojem je svetopočivši i dobio monaško ime. 

Otac Luka iz manastira Grigorijata rekao je da su svi došli ovdje da se pomole za upokojenje duše blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. 

- Mitropolit Amfilohije držeći se predanja Svetog Justina projavio je predanje crkve u njenom kontinuitetu i zbog takvoga predanja mi smo pratili našeg blaženopočivšeg igumana, a preko njega i mitropolita Amfilohija koga smo zavoljeli i uvijek smo ga voljeli i sada, kada više nije među nama, najviše ga volimo, kazao je otac Luka. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:42