Митрополит Јоаникије / - Дан
06/06/2021 u 18:49 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Фото-Видео) Митрополит Јоаникије: Позовем те у кућу, а ти ме снимаш мобилним телефоном

– Сједимо за трпезом, неко нас гости, у манастиру или негдје друго, па снимају цијело вријеме како једемо, пијемо, шта причамо, како се шалимо. Па људи смо. Али да ли је то пристојно снимати, да ли је то у реду - пита се митрополит Јоаникије

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством и свештеномонаштвом богослужио је у Доњем Острогу, у цркви Свете Тројице, када СПЦ прославља Преподобног Симеона Дивногорца.

Ово је прва посјета Владике Јоаникија острошкој светињи, од избора за Митрополита црногорско-приморског.

На крају богослужења Митрополит Јоаникије се посебно осврнуо на све чешћу употребу мобилних телефона у цркви, током богослужења, позивајући вјерни народ да то не чини, саопштила је Митрополија црногорско - приморска.

– Благословено је да по један фотоапарат или једна камера, дискретно снима у току службе, макар најупечатљивије дјелове службе. Ово што се сада узобичајило, прекршило је сваку мјеру. Дођемо на неку службу, на неки велики црквени сабор, сви држе подигнуте мобилне телефоне и сви снимају. Стварно премного. Да ли ти људи учествују на служби како ваља. Друго је они који су добили благослов и то им је послушање, али свак данас потеже мобилни телефон и снима. Да ли можеоно што је главно на служби да ухвати мобилни телефон? Не може. Оно што је главно на служби не може да се ухвати никаквом камером нити било каквом техником. А много пажње се поклања томе и зато се народ удаљава од службе. Треба да отворимо своје срца, а не мобилне телефоне. Да отворимо своја срца, примимо Божију милости Божију благодат, која невидљиво и неухватљиво силази на отворена срца, отворене душе и отворене умове. Маните беспослице и ситнице, оповршисмо све, претјерасмо, морамо се враћати на прави пут. Ничему то не води – рекао је митрополит Јоаникије.

(ВИДЕО) Помирење Кривокапића и Бечића са Фронтом уз "Онамо, намо"?

Додао је и да је посебно ружно снимати током трпезе.

– Сједимо за трпезом, неко нас гости, у манастиру или негдје друго, па снимају цијело вријеме како једемо, пијемо, шта причамо, како се шалимо. Па људи смо. Али да ли је то пристојно снимати, да ли је то у реду? Позовем те кући, па ме снимаш. Или дошао сам ти у госте, па снимаш домаћина. Није лијепо. А да не причамо која се све искушења после дешавају са тим снимцима, како се то лијепо користи против Цркве, против хришћана, против наше вјере, против свештника. Маните се ћорава посла. Кад долазите у цркву оставите телефон у ауту или га искључите, па ставите у џеп – рекао је митрополит Јоаникије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:09