ZAKONODAVNI ODBOR / - SKUPSTINA.ME
20/06/2024 u 10:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

MJU: Zakon o SPI upućivan tri puta, parlament se bavio formom, ne suštinom

Skupština Crne Gore donijela je odluku da se Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama izostavi sa dnevnog reda, jer po njihovom mišljenju isti nije u saglasnosti sa Ustavom i pravnim sistemom, kazali su iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Iz tog resora ukazuju da predloženi zakonski tekst nije u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, te da je u postupku njegove pripreme Sekretarijat za zakonodavstvo dao pozitivno mišljenje o usklađenosti Predloga zakona sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

- Nadalje, ni Zakonodavni odbor Skupštine nije dao ocjenu da je ovaj zakon u cjelini ili u nekom svom dijelu u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, već je na samoj sjednici konstatovao da isti nije u skladu sa Pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa, a iz razloga što se Predlogom zakona mijenja više od 50% važećeg Zakona, što je pitanje za Sekretarijat za zakonodavstvo - navode iz tog ministarstva.

Naglašavaju da je zakon u Skupštini "proveo" dvije i po godine, te da radna tijela Skupštine nijesu imala zamjerke na suštinu zakonskih rješenja, već na formu u kojoj su izmjene predložene. U prilog ovome govori, kako tvrde, i činjenica da je Predlog zakona jednoglasno podržan od strane Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

- Iskazujemo žaljenje što Skupština nije prepoznala značaj ovog zakona, pa su prednost dali formi, a ne suštini, naročito kod činjenice da je isti dobio pozitivno mišljenje Evropske komisije i jedan je od najznačajnijih propisa za transparenost i otvorenost rada organa i institucija u Crnoj Gori. Ne možemo se kao jedinstveni sistem selektivno baviti propisima od značaja za naš demokratski put i napredak u pregovorima sa EU, niti Ministarstvo javne uprave može objasniti različite ocjene o zakonu od strane nadležnih odbora Skupštine, a još manje što se zakonu nije dala neophodna pažnja, već je tri puta za skoro 30 mjeseci samo premještan kroz kancelarije parlamenta, bez da se na njegovom prilagođavanju poradi u domu koji ima originerna ovlašćenja da donosi zakone - kazali su iz resora javne uprave.

Poručuju da će ponovo pokrenuti proceduru i pripremiti predlog novog Zakona o slobodnom pristupu informacijama, te se nadamo da će ga Skupština Crne Gore razmotriti kada joj bude upućen po četvrti put.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 05:47