Саша Мујовић, министар енергетике и рударства / - Фото: Саша Матић
21/06/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mujović: Havarija nastala usled preopterećenja, nema krivice Crne Gore

Svjedoci smo regionalne havarije koja se desila u elektroenergetskom sistemu i jednostavno optuživati Crnu Goru da je kriva za ovo bilo bi krajnje pogrešno, saopštio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

- Problem je nastao uslijed jako velikog opterećenja, porasta dnevnog opterećenja s jedne strane i vrlo visokih temperatura. Kad imate ta dva uzroka međusobno povezana onda imate situaciju da električnu energiju ne možete na pravi način prenositi prenosnim vodovima. Jednostavno vodovi su preopterećeni i došlo je do njihovog ispada. Ispad jednog voda znači preopterećenje drugog voda i tako u krug. Jednostavno dolazite u situaciju da dođe do ovoga što se danas desilo - naglasio ej ministar.

Kako je kazao, Crnogorski autoprenosni sistem je vrlo brzo reagovao i prenio ovaj napon do distributivne mreže.

- Sada je na kompaniji CEDIS da jednostavno izvrši uključenje grada po grad. Jednostavno nije moguće i nije potrebno da se uključenje vrši od jednog područja do drugog zato što bi to bio veliki atak na distributivnu mrežu. Moramo biti pažljivi, molim građane za malo strpljenja.

Zaključio je da su ovo su "havarijska stanja koja su uobičajena i koja se dešavaju ne toliko često", naravno, u elektroenergetskim sistemima, ali nešto što se nikako ne može isključiti.

- Dakle, to su pojave za koje u ovoj situaciji, rekao bih, ne postoji neka direktna krivica - zaključio je ministar Mujović 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 16:22