Ђорђе Радуловић / - Министарство
20/12/2021 u 11:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

МВП презентовало МИБО: Црна Гора атрактивна туристичка дестинациjа и земља jединствене љепоте

МИБО је публикациjа дизаjнирана да читаоцу пружи чињенице и броjке коjе се тичу економске и правне перспективе Црне Горе. Намиjењена је да црногорскоj дипломатско-конзуларноj мрежи, потенциjалним инвеститорима и заинтересованоj jавности пружи све потребне информациjе на jедном мjесту

Министарство вањских послова представило jе данас пето издање документа „Montenegro Investment and Business Opportunities“ (МИБО), коjи ставља фокус на пословне прилике у црногорскоj привреди коjе имаjу потенциjала за реалан раст и чиjи jе циљ jош снажниjе ангажовање наше дипломатско-конзуларне мреже у промоциjи економиjе.

- Публикациjа jе дизаjнирана да читаоцу пружи чињенице и броjке коjе се тичу економске и правне перспективе Црне Горе. Будући да jе намиjењена да црногорскоj дипломатско-конзуларноj мрежи, потенциjалним инвеститорима и заинтересованоj jавности пружи све потребне информациjе на jедном мjесту, њена додатна вриjедност jе управо у томе што комплексну материjу представља кориснику на jедноставан и разумљив начин, истовремено приповиjедаjући причу о аутентичности Црне Горе - наводе из министарства.

image

Презентација МИБО

- Министарство

По риjечима министра вањских послова Ђорђа Радуловића, Црна Гора, као атрактивна туристичка дестинациjа и земља jединствене љепоте, интересантна jе онима коjи овдjе планираjу пословати, али и људима широм свиjета коjи jе желе упознати.

- Грађани Европе можда нису упознати са поjединостима из Извjештаjа о реформском путу, али jе сасвим сигурно њихова знатижеља усмjерена на нашу природу и историjу, односно на то како су нас оне заjедно обликовале и зашто имаjу тако упечатљив одраз у дjелима црногорских умjетника - каже министар Радуловић.

Министарству вањских послова, истиче, припада важна улога међу онима коjи имаjу част представити Црну Гору свиjету jер, како jе истакао Радуловић, рад у дипломатиjи подразумиjева свиjест о могућим билатералним и мултилатералним партнерствима и ресурсима, као и снажну везу са нашим људима коjи живе и раде у иностранству, гдjе су веома циjењени у своjим другим домовинама.

Министар Радуловић истакао jе да jе настоjање да се Црна Гора промовише као отворен и конкурентан пословни амбиjент, коjи jе све више усклађен с принципима jединственог тржишта, jедна jе од кључних амбициjа и задатака министарства. Тежња да градимо одговорну и професионалну дипломатиjу, у служби свих грађана подразумиjева активирање снажниjе економске дипломатиjе, а jедан од важних резултата управо jе МИБО.

Чедомир Фуштић, в.д. генералног директора Генералног директората за билатералне послове и економску и културну дипломатиjу, истакао jе да jе министарство током ове године било посвећено ажурирању модела економске дипломатиjе, коjи би укључивао компетентниjу улогу овог ресора, с jасном визиjом и стандардизованим поступцима доношења одлука.

image

Презентација МИБО

- Министарство

- Тако су реализоване конкретне активности у области промоциjе привредних потенциjала Црне Горе, као што су конференциjа са Француском асоциjациjом предузетника (Mouvement des Entreprises) - МЕДЕФ, посjета делегациjе Министарства вањских послова и трговине Мађарске, те Одбора за економске односе с иностранством - ДЕИК (Турска) и први Економски диjалог са Сjедињеним Државама. Када jе риjеч о МИБО-у, у будућности планирамо да обjављуjемо ову публикациjу барем jедном годишње - казао jе Фуштић на презентациjи.

Публикациjа МИБО креирана jе заjедно са надлежним министарствима и институциjама Црне Горе, чиjа jе подршка доприниjела да оваj проjекат буде свеобухватан и вриjедан. Препознавши значаj презентациjе коjа предочава услове и прилике за пословање, Привредна комора Црне Горе подржала jе дизаjн и издавање публикациjе, док су њено штампање и презентациjа организовани уз подршку Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ) ГмбХ у име њемачке владе.

Кристоф Бреуниг, замjеник шефа мисиjе у Амбасади Савезне Републике Њемачке, рекао jе да jе модерна, добро организована и учинковита економска дипломатиjа важан дио вањске политике, те да умногоме може доприниjети економском развоjу. Он jе, такође, навео да ће у овом настоjању ГИЗ путем своjе мреже и убудуће наставити да пружа подршку министарствима вањских послова држава Западног Балкана.

Догађаjу су присуствовали представници резидентних дипломатских мисиjа, међународних организациjа акредитованих у Црноj Гори, те црногорских институциjа и медиjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:31