Радна књижица незапослено лица (илустрација) / -Дан
26/09/2021 u 14:29 h
М.М.К.-М.Н.-Д.С.М.М.К.-М.Н.-Д.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На евиденцији незапослених преко 53.000 грађана, многи деценијама чекају радни ангажман

Велики броj грађана изгубио је повjерење у Завод за запошљавање таворећи децениjама на евиденциjи Те установе, без икаквог помака у статусу, каже Марина Медојевић, која је већ 25 година на евиденцији незапослених

Незапосленост је и даље један од горућих проблема у Црној Гори на који држава још није дала адекватан одговор. Да је то тако потврђују и сами званични подаци и изјаве незапослених. Према подацима из Завода из запошљавање (ЗЗЦГ), достављених "Дану", на евиденцији незапослених је 53.781 лице, од којих 10.715 старијих од 55 година, док су 6.893 високошколца, а са дипломом средње школе их је 27.312.

Подаци показују да је 2019. године на евиденциjи незапослених било 33.662 лица, а у истом периоду 2020. године 43.232 лица,што указује на евидентар раст незапослених.

Мајке са дјецом најтеже до посла

У Заводу за запошљавање кажу да прате кретања на тржишту рада, потребе и понуду радне снаге.

– На таj начин jе и уочено да категориjа маjки са дjецом предшколског узраста наjтеже добиjа шансу за запослење, и наjчешће губи посао. У доба пандемиjе корона вируса, прво су на удару биле особе из ове категориjе, jер су им послодавци давали отказ, уз изговор да су за то криви промиjењени услови пословања. Зато jе и настао проjекат назван "Активациjа жена"– кажу у Заводу.

У Заводу за запошљавање увјеравају да у оквиру редовних активности континуирано реализуjу броjне програме активне политике запошљавања, коjима је циљ подстицање запошљавања грађана, односно смањење незапослености.

– Приоритетне групе су млади, жене, дугорочно незапослени и друге посебно осjетљиве групе.
Раст незапослености у 2021. години заустављен jе краjем маjа када се на евиденциjи Завода незапослених налазило 56.698 лица. Пад незапослености jе, након прилично успjешне туристичке сезоне, настављен и на евиденциjи се тренутно налази 53.781 лице. У циљу лакшег проналаска посла недавно jе почела jе реализациjа програма активне политике запошљавања усмjерених на повећање запошљивости и помоћ привреди, тврде у Заводу.

Ускладити тржиште рада и образовање

Синдикалац Веселин Вујановић оцјењује да је пандемија корона доста утицала на раст незапослености, те упозорио да држава још нема адекватну стратегију усклађености тржишта рада са образовањем.

- Такође под хитно би требало вратити категорију докупа радног стажа јер на евиденцији има доста лица којима треба година- двије да би стекли пензију, рекао је Вујановић.

Похвалио је рад подгоричке Електротехничке школе гдје постоје занатска одјељена, гдје се дјеца образују и имају стипендије и по завршетку школовања чека их посао.

Дипломирани економиста Марина Медојевић на Бироу рада у Подгорици је већ 25 година. Она каже да је велики броj грађана изгубио повjерење у ЗЗЗ таворећи децениjама на евиденциjи те установе, без икаквог помака у статусу.

image

Марина Медојевић

– Много незапослених је прихватило опциjу, коjа им jе нуђена како би се броj незапослених званично смањио (ваљда да би се показали као лидери, само не знам чега), да се не jављаjу на биро сваких 40 дана, а да имаjу здравствено осигурање. Добили су увjерење да неће изгубити ништа од права коjе имаjу они коjи се jављаjу на ЗЗЗ – каже Медојевићева.

Додаје да су очекивања назапослених од нове владе велика, посебно jе нада била изражена код дугогодишње незапослених људи коjима jе препрека за запослење била што нијесу подржаваоци политике бивше власти.

– Ако имамо преко 10.000 незапослених људи стариjих од 55 година на ЗЗЗ, по званичноj статистици, запитаjмо се како ће се они заспослити ако нису имали радног искуства до сада или jе оно било свега неколико година, а Влада не покаже интересовње да им помогне, да добиjу прилику да раде.Запита ли се Влада од чега ће ти људи живjети у позним годинама свог живота – упозорава Медојевићева.

Према подацима Бироа рада Бар у тој општини је незапослено око 2.500 грађана. Лана Ђикановић из Бара каже за "Дан" да је прије три године завршила државни факултет, али да и даље чека на посао у струци.

– Нисам уопште мислила да ћу оволико чекати пошто сам завршила факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду, са просјечном оцјеном 8,6. Још немам посао у струци иако је занимање дефицитарно. Вратила сам се у родни град, одрадила приправнички, и ево скоро двије године тражим посао у струци. Очекујем да наш систем, односно друштво, има слуха не само за мене, већ за све младе људе – нада се она.

Њена суграђанка Маја Бојић дио младости је провела у иностранству, али се прије неколико година вратила.

– Вратила сам се кући због породичних обавеза. По повратку наравно да нисам могла да се запослим дуже од неколико мјесеци, и то љети. Неки озбиљнији послови су намијењени лицима која имају везе у државним предузећима, и да припадају наравно владајућој гарнитури. Мој брат има двоје дјеце, обоје су завршили факултете, али тешко да могу наћи посао. Шта да радимо, осим да размишљамо да их пошаљемо у иностранство – наводи она.

Многи изгубили наду да ће икада радити

Руждија Тузовић из Подгорице: Велики број људи је остао без посла, те је због тога опао стандард грађана. Ова је Влада никаква, они се само боре за столице и не гледају како ће бити сиротињи. Омладина се сели и иде ван земље да ради, јер се овдје не могу запослити. Куповна моћ становништва је опала, док цијене стално расту.

Марко Цамај из Подгорице: Омладина одлази из земље у потрази за послом. Бавим се пољопривредом, немам никаквих примања и ово је једини извор прихода за моју породицу.Омладина нема посла, не може да се запосли и мора да иде да тражи посао у другу државу. Један син ми је пошао у Америку, а и други планира, јер посла нема.

Мићо Пешић из Бијелог Поља: Завршио сам средњу стручну школу, смјер за ауто-механичара, али још не налазим посао. Јављам се редовно и уредно обавим разговор са послодавцем, али посла нема ево већ седам-осам година. Док чекам да ме коначно позову, налазим неки посао од којег морам да живим. Нарочито у грађевини, јер се од нечега живјети мора.

Миленко Вујисић из Бијелог Поља: Радио сам све до почетка 90-их година прошлог вијека у предузећу Грађевински сервис као руковалац грађевинских машина. Онда се ова фирма распала и ја остао без посла. Како тада, тако и данас. Истина сналазио сам се и понегдје радио на црно, једно вријеме у Србији. Али све је то без стажа и само да бих могао обезбиједити егзистенцију. Сад се више ни не надам да ћу добити посао, већ само како да све регулишем око добијања неке пензије.

М.Н.-Д.Љ.

Незапосленост је велики проблем и у бјелопољској општини гдје се на локалном Бироу рада налази 4.701 незапослено лице, од чега жена 2.886 или 61,39 одсто.

– Са првим и другим степеном стручне спреме, односно неквалификованих и полуквалификованих незапослених регистровано је 1.765 лица, средњошколаца је 2.398, са вишом стручном спремом 49 лица, док је високошколаца са 7-1 степеном 481 лице или 10,23 одсто, међу којима је жена 291 – казала је за "Дан" начелница бјелопољског Биора рада Слађана Недовић, додајући да је на евиденцији евидентирано шест магистара и један доктор наука. Недовић додаје да је на евиденцији незапослених 461 лице старости 25 година.

– Од 25 до 35 година је 1.015 лица, од 35 до 45 година 1.050 лица, од 45 до 60 година 1.774 или 37,73 одсто, док је старијих од 60 година 397 – закључила је Недовићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:57