Ilustracija / - CRAIG-WHITEHEAD-FOKNVS4BYJK-UNSPLASH
04/11/2022 u 06:00 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na udaru ciklona "Eva" Crna Gora, Italija, Hrvatska i Grčka

Mi smo dali zeleno svjetlo da Italija objavi vijest o upozorenju za ovaj dio Evrope, jer će ona prva biti na udaru, u toku noći četvrtak na petak. To je upozorenje na nivou Evrope - kaže Micev za Portal Dan

U koordinacija sa italijanskom meteorološkom službom, u okviru evropske meteorološke službe, pripremili smo upozorenje/informaciju na dejstvo ciklon "Eva" koji će pogoditi Italiju, a danas i Crnu Goru i Hrvatsku, kazao je meteorolog Branko Micev za Portal Dan.

- Mi smo dali zeleno svjetlo da Italija objavi vijest o upozorenju za ovaj dio Evrope, jer će ona prva biti na udaru, u toku noći četvrtak na petak. To je upozorenje na nivou Evrope, vrši se službeno imenovanje ciklona dodjeljivanjem imena, onda se on prati pod tim imenom i gdje će sve da izvršiti dejstvo. U četvrtak i petak je na dejstvu na području Italije, a danas popodne i naveče u Crnoj Gori i području Jadrana, u subotu je na udaru Grčka, 4. i 5. novembra. Ciklon je već dobio službeni naziv "Eva" iz usvojene liste ciklona u Briselu. Već su sa te liste iscrpljena tri imena, a novo je ime "Eva" - kazao je Micev.

image

Ciklon Eva

- ZHMS

U petak se u Crnoj gori očekuje oblačno vrijeme u centralnim I južnim oblastima.

- Već u jutarnjim časovima počinje kiša, a u popodnevnim časovima u centralnim I južnim oblastima očekuje se kiša, pljuskovi, grmljavina I pojačan južni vjetar. Na sjeveru u drugom dijelu dana I naveče idu kiša I jak južni vjetar - kaže Micev.

Tokom prijepodneva postepeno naoblačenje, koje će tokom dana usloviti mjestimično kišu ili pljuskove i grmljavinu, češće u južnim i centralnim predjelima. Najviše padavina se očekuje krajem dana i tokom noći, kada će nešto više kiše biti i u sjevernim predjelima. Mjestimično će duvati umjeren do jak južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura vazduha od 2 do 15, najviša dnevna od 11 do 20 stepeni. U Podgorici će biti pretežno oblačno, od sredine dana, a naročito tokom noći, kišovito. Vjetar slab do umjeren, uglavnom južnih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha 13, najviša dnevna oko 19 stepeni.

Kako navodi Micev, u subotu će biti pretežno, uglavnom oblačno vrijeme, u centralnim I južnim oblastima ujutro jača kiša u drugom dijelu dana manje kiše, znači intenzitet padavina će oslabiti u drugom dijelu dana, povremeni pljuskovi sa grmljavinama, I to jače kiše ujutro u centralnim I južnim oblastima. Manje padavina biće takođe na sjeveru Crne Gore. U subotu vjetar u toku dana u skretanju na sjeverni smjerova.

- U nedjelju se očekuje na jugu u ranim jutarnjim časovima ponegdje kraća kiša, tokom dana razvedravanje a na sjeveru će biti oblačno, povremeno sa slabom kišom. Temperatura vazduha imaće normalno tendenciju pada jer je proteklih dana temperature bila neobično visoka za ovo doba godine - ističe Micev.

Narednih dana temperature vazduha na sjeveru će se kretati u rasponu od 8 do 18 stepeni, na jugu I primorju temperature će biti na nivou oko 16 do 20 stepeni.

- Znači promjena vremenskih prilika I temperature će biti na nivou uobičajene za ovo doba godine. Znači, u stvari neće da zahladi, već će zahladiti samo u smislu da će se temperature spustiti na nivo koji odgovara za ovo doba godine. Neće biti hladnije nego što je to uobičajeno - kazao je Micev za Portal Dan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:14