Завод за трансфузију крви Црне Горе / - Завод за трансфузију крви Црне Горе
16/01/2023 u 14:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najveći nivo davalaštva krvi, prikupljeno 20.723 jedinica

U Crnoj Gori je u prošloj godini prikupljeno 20.723 jedinica krvi, kazala je direktorica Zavoda za transfuziju Tamara Šćepanović dodajući da je to najveći nivo davalaštva do sada.

Šćepanović je agenciji MINA rekla da je prošle godine realizovano 238 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, od čega 188 u prostorijama organizacionih djelova Zavoda i 50 na terenu.

Ona je podsjetila da su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da je potrebno da nivo davalaštva krvi bude četiri odsto od ukupnog broja stanovnika.

Prema njenim riječima, time bi se zadovoljile sve redovne potrebe pacijenata kao i u slučaju urgentnih stanja i vanrednih situacija.

“Činjenica da davalaštvo krvi u Crnoj Gori raste iz godine u godinu (izuzimajući 2020 .godinu kada je došlo do blagog pada broja prikupljenih jedinica krvi zbog pandemije virusa Sars-Cov2) daje nam za pravo da vjerujemo da ćemo u narednih par godina dostići preporuku SZO”, kazala je ona.

Šćepanović je istakla da bi, na osnovu podataka o broju krvnih komponenti koje su utrošene za liječenje pacijenata, nivo davalaštva od 3,5 ili 3,6 odsto bio dovoljan da Zavod uvijek u rezervama ima dovoljne količine krvi.

Ona je kazala da su davaoci najčešće muškarci i da je njihovo učešće značajno veće u odnosu na žene.

Šćepanović je, govoreći o starosnoj strukturi, kazala da su mladi ljudi sve više davaoci i da ih to raduje.

“Kako davalac krvi može biti osoba starosti između 18 i 65 godina, Zavod u mnogim srednjim školama organizuje prezentacije i na taj način maturantima govorimo o značaju dobrovoljnog darivanja krvi za njih same ali i za zajednicu u kojoj žive”, rekla je ona.

Prema riječima Šćepanović, zbog brojnih benefita za davaoca, darivanje krvi je aktivnost koja spada u zdrav stil života koji se najbolje usvaja upravo u mladosti.

“Zbog svega navedenog, naša ustanova je vrlo posvećena mladim ljudima kada je u pitanju motivacija i edukacija ove populacije”, dodala je ona.

Šćepanović je kazala da su od ukupnog broja prikupljenih jedinica krvi, 62 odsto činile donacije od porodičnih davalaca - građani koji doniraju krv namjenski za određenog pacijenta.

“Dok smo imali 38 odsto nenamjenskih donacija od strane dobrovoljnih davalaca krvi. Naš cilj je, a i preporuka SZO, da davalaštvo krvi u Crnoj Gori bude 100 odsto dobrovoljno odnosno nenamjensko”, rekla je Šćepanović.

Upitana da li Zavod raspolaže dovoljnom količinom krvi, Šćepanović je navela da je tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kada je bilo više neradnih dana, došlo do blagog pada nivoa rezervi krvi svih krvnih grupa, što je, kako je dodala, i očekivano u tom periodu godine.

“Zavod trenutno raspolaže sa dovoljnim količinama krvi kako bi se zadovoljile sve potrebe pacijenata u našim bolnicama”, kazala je Šćepanović.

Ona je dodala da Zavod nakon praznika nastavlja sa redovnim operativnim programima što uzrokuje i povećanje potrebe za krvnim komponentama, pa je veoma važno da i trenutne zalihe krvi povećaju.

Šćepanović je pozvala sve građane koji se dobro osjećaju i koji su dobrog opšteg zdravstvenog stanja da se jave u njima najbliži organizacioni dio Zavoda i doniranjem krvi obezbijede lijek koji mnogim pacijentima i život znači.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:00