Ilustracija / Shutterstock
20/01/2024 u 16:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nakon 20 godina, izabrani doktori biće plaćeni za rad vikendom

Tim modelom ne samo da se ispravila velika nepravda ka zaposlenima, već se i sačuvao sistem od pogrešnih pravnih djelovanja koja su dovela do brojnih tužbi koje su pokrenute od strane zaposlenih, istakao je predsjednik sindikata dr Igor Ljutica

Nakon 20 godina u domovima zdravlja Crne Gore bijelim mantilima biće plaćen rad vikendom u dežurnim domovima zdravlja. Za razliku od ostalih nivoa u javnom zdravstvu, bijeli mantili zaposleni u domovima zdravlja posljednjih 20 godina nisu bili plaćani za rad vikendom u dežurnim domovima zdravlja, saopštili su iz Sindikata izabranih doktora Crne Gore.

Kako je istakao predsjednik sindikata dr Igor Ljutica, model osmočasovnog radnog vremena koji je isključivo zastupao SIDCG a koji je podržan od strane RS DZ PG je usvojen nakon sastanka sa menadžmentom i uveliko na snazi u najvećem domu zdravlja u Crnoj Gori, DZ Glavni grad, koji pruža zdravstvenu zaštitu za oko 250.000 građana Crne Gore.

- Tim modelom ne samo da se ispravila velika nepravda ka zaposlenima, već se i sačuvao sistem od pogrešnih pravnih djelovanja koja su dovela do brojnih tužbi koje su pokrenute od strane zaposlenih usljed kršenja osnovnih zakona o radu. Imajući u vidu da svaka ustanova za sebe donosi odluku o radnom vremenu, osmočasovno radno vrijeme nije započeto u svim domovima zdravlja Crne Gore ali nakon odrađenih smjernica i analiza očekuje se da će zaživjeti od 1. februara 2024 god. Svako odugovlačenje čelnih ljudi ustanova koje to još uvijek nisu sprovele nosilo bi sa sobom ne samo rizik od nezadovoljstva zaposlenih već i novih tužbi koje bi direktno ugrožavale državni budžet.

Za sada smo izuzetno zadovoljni zdravstvenom politikom za koju se opredijelilo aktuelno Ministarstvo zdravlja. Takođe je u toku formiranje radnih grupa koje ce napraviti najbolji mogući model za vraćanje kapitacija i usluga po svim EU smjernicama.

Osvrnuo bih se i na aktuelno sindikalno djelovanje u zdravstvu. Podsjetiću da u istoriji Crne Gore niti jedan sindikat u zdravstvu nije organizovao proteste kao što je to uradio naš sindikat, neposredno nakon osnivanja, usljed represije nad ljekarima i loše zdravstvene politike od strane 43. Vlade Crne Gore. Brojni sindikalni lideri su iz sebi poznatih razloga skoro pa nijemo posmatrali urušavanje zdravstvenog sistema pa čak i djelovali na štetu biijelih mantila kao što je to npr radio sindikat dr Babovića potpisivanjem sramnog GKU. Takođe imamo i korišćenje pojedinih sindikata za ličnu samopromociju komentarisanjem dnevnih dešavanja koja nisu povezana sa zdravstvom već isključivo skupljanje poena za neka buduća djelovanja u javnom životu Crne Gore. To može isključivo predstavljati dobar put samo za pojedinca ali ne i za kompletno društvo - kazao je dr Ljutica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 22:10