Agencija za sprečavanje korupcije / - SRđAN BOLJEVIć
18/04/2024 u 12:58 h
Milena ČavićMilena Čavić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nepravilan naziv državne institucije

Često imamo dilemu kako treba pisati neki jezički termin, a u praksi se često koriste riječi koje nisu normirane pravopisom. Pitali smo građane da li znaju kako se pravilno kaže — sprječavanje ili sprečavanje.

Čak su zvanični nazivi javnih institucija pogreno napisani.

Da bismo razjasnili zabludu pitali smo građane Podgorice koji je ispravan oblik, a potom se konsultovali s Jelenom Marković, lektorkom i vlasnicom prve agencije za lekturu u Crnoj Gori „Lektura“.

image

Jelena Marković

ALEKSANDAR JAREDIć - ALEKSANDAR JAREDIć

Ona ističe da su odstupanja od norme u jeziku javne komunikacije — u medijima, nazivima institucija, dokumentaciji, saopštenjima i slično — posljedica nebrige, neodgovornosti ili nepostojanja svijesti o načinima na koje se kreiraju jezičke navike pojedinaca.

„Na govornu kulturu danas sve manje utiču škola, dobri pisci, vješti govornici i intelektualna elita, a sve više mediji, razni javni napisi i natpisi. Rijetki će se potruditi da provjere kako se nešto zaista piše, posebno ako često i na više mjesta vide pogrešno napisano. Ne možemo ni očekivati bolju situaciju kada je lektorska služba potpuno zanemarena. Oblast lekture nije zakonski regulisana. Zato brojne javne institucije nemaju lektore ili ih nemaju dovoljno, pa se oslanjaju na službenike kojima to nije posao i koji ne moraju besprekorno poznavati jezička pravila. Nažalost, svakodnevno imamo priliku da gledamo rezultate ovog nemara“ – kazala je Jelena Marković za portal Dan.

„Istina je da imamo Agenciju za SPRJEČAVANJE korupcije, ali to ne znači da je oblik koji su stavili u naziv pravilan. Izgleda da pri imenovanju ove institucije niko nije konsultovao struku“ - piše u Instagram objavi na Instagramu lektura.me 

Pogledajte detaljnije: 

Dakle, ako ste u dilemi nemojte nasijedati na objave u medijima, ne vjerujte ni javnim ličnostima, već pitajte lektore ili jednostavno, provjerite u pravopisu i gramatičkim priručnicima koji su dostupni i na internetu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

27. april 2024 09:46