Гранични прелаз према Албанији / - ГОВ
19/07/2021 u 11:10 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нерадна недjеља у Црној Гори пуни касе у Албанији

Тако према подацима Граничне полиције, који су достављени порталу Дана, за дане викенда на граничним прелазима на државној граници Црне Горе и Албаније 10. и 11. јула границу прошло 15.632 путника, док је у периоду од 12. до 16.07., када су у били празници поводом Дана државности, укупно је регистровано 34. 440 путника

Нерадна недјеља у Црној Гори је стална тема од њеног увођења 20. октобра 2019. и предмет оштрих полемика представника Владе и трговаца, али и грађана.

На основу измјена Закона о унутрашњој трговини је предвиђено да се недјељом и празницима куповина може обављати у апотекама, специјализованим продавницама или киосцима за продају хљеба, пекарских производа и колача, цвијећа, сувенира, средстава за заштиту биљака или погребне опреме, бензинским станицама и продавницама за куповину на мало у оквиру бензинских станица. Од тада, ипак, имамо проблема са снабдијевањем домаћинстава недјељом и празницима.

Одбор удружења трговине Привредне коморе Црне Горе упутио апел Министарству економије да још једном размотри могућност измјене Закона о унутрашњој трговини, у члану 35а, и тиме трговцима омогући рад недјељом током туристичке сезоне и државних празника. Такође, апеловано је на Уставни суд да у најкраћем времену оцијени уставност наведеног члана Закона. Уставни суд још увијек није донио одлуку о укидању нерадне недјеље.

А шта нам је донијела нерадна недјеља? Трговцима је смањен промет, а запослени су добилки један дан слободан, који су, како кажу трговци, имали и иначе. Није помогло ни то што смо туристичка земља, па туристи, који нису упућени, врло често долазе у ситуацију да не могу купити основне потрепштине ако недјељом или када је неки наш празник дођу у Црну Гору.

Порталу Дана обратило се неколико туриста из региона који тврде да нису били информисани да наше трговине не раде недјељом, па су дошли у ситуацију да не могу купити ни пелене за своју дјецу. Снабдијевање на бензинским пумпама је веома ограничено и скупо, али су били приморани на то.

А грађани Црне Горе су се већ привикли да недјељом и празницима траже алтернативна рјешења а као најбоље се показало одлазак у шопинг у Албанију. Тако се ситуација окренула, па смо током 2019. године имали огроман број улазака албанских држављана у Црну Гору који су просто окупирали црногорске тржне центре, нарочито недјељом.

Сада ми идемо тамо и ради се о озбиљном броју прелезака границе, а посебно су интересантне ситуације када, по нашем старом обичају, ми у Црној Гори повежемо празнике и викенд.

Тако се у Црној Гопри није радило у недјељу 11. јула, па онда у уторак и сриједу 12. и 13. јула. Многи су то повезали па се није радило и читавих осам дана.

Према подацима Граничне полиције, који су достављени порталу Дана, за дане викенда на граничним прелазима на државној граници Црне Горе и Албаније 10. и 11. јула границу прошло 15.632 путника, док је у периоду од 12.07. до 16.07. до 11.00 часова, када су у били празници поводом Дана државности, укупно је регистровано 34. 440 путника.

Укупно преко 50 хиљада грађана. Да су сви у Албанији потрошили само по 20 еура, то је износ од преко милион еура који је инкасирала албанска страна.

Ово су нови аргумент у корист укидања нерадне недјеље. Све се може одрадити да недјеља не мора бити нерадна  а држава је дужна да организује свој систем контроле над правилним и уредним спровођењем закона и других прописа на начин који ће сваком запосленом гарантовати и осигурати ефикасно остварење права и потпуну заштиту.

Али, изостанак мјера од стране надлежних органа или уздржавање од коришћења права на заштиту од стране запослених, не може бити довољан разлог који би могао оправдати доношење неуставне норме и селективно, само одређеној грани и чак само одређеним субјектима у оквиру те гране, ограничити права на привређивање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:45