/ Дивље депоније, фото: Грин лајф, уступљено
02/06/2021 u 14:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО Грин лајф: Зауставити претварање Велике плаже и Аде Бојане у депонију

Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма, Општина Улцињ, JП за управљање морским добром и Комунално предузеће Улцињ мораjу, у складу са своjим надлежностима, да крену у рjешавање овог проблема, те да зауставе процес претварања залеђа Велике плаже у депониjу

Област управљања отпадом jе велики проблем Општине Улцињ и Црне Горе. Како би се почело са рjешавањем овог питања, потребна jе сарадња и координациjа између институциjа, а приjе свега jе потребно да се оно стави на листу приоритета, казала је директорица НВО Грин лајф Азра Вуковић.

Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма, Општина Улцињ, JП за управљање морским добром и Комунално предузеће Улцињ мораjу, у складу са своjим надлежностима, да крену у рjешавање овог проблема, те да зауставе процес претварања залеђа Велике плаже у депониjу.

image
Дивље депоније, фото: Грин лајф, уступљено

- На залеђу Велике плаже мапирали смо 22 локациjе на коjима jе нелегално одложен отпад. Процjењено jе да се ради о укупноj површини од 26.670м² под отпадом коjи се види чак и на сателитским снимцима. На скоро свим локациjама присутан jе грађевински отпад, док jе на већини локациjа присутан мjешовити отпад коjи укључуjе и кабасти и кућни отпад  - навела је Вуковић.

На подручjу десног рукавца риjеке Боjане и на самоj Ади Боjани мапирали смо чак 73 локациjе на коjима jе одложен отпад, углавном грађевински, док jе на десет локациjа одложен кућни отпад из обjеката коjи се налазе уз Боjану.
Питање чишћења депониjа на залеђу Велике плаже ниjе обухваћено Програмом о обављању комуналних дjелатности у зони Морског добра за териториjу Општине Улцињ, те самим тим нису ни предвиђени трошкови за њихово уклањање.

Узроци гомилања

Узроци гомилања проблема у овоj области, док се гомилаjу и количине отпада, леже у више чињеница:

Закон о управљању отпадом дефинише да jе потребно да Скупштина општине Улцињ одреди локациjу на коjоj се привремено складишти неопасни грађевински отпад сакупљен са подручjа ове општине. Ово питање годинама ниjе риjешено, тако да становници Улциња при изградњи обjеката грађевински отпад несметано одлажу на овим локациjама.
На подручjу Аде Боjане и око десног рукавца риjеке Боjане не постоjи довољно контеjнера и ниjе организовано сакупљање отпада. Контеjнери коjе jе Комунално Улцињ добило кроз проjекат „Integrated Waste management and Marine Litter preventionin the Western Balkans (МЛП)“ коjи имплементира ГИЗ, а за коjе jе Општина Улцињ у сарадњи са проjектним тимом дефинисала локациjе за постављање, нису постављени из разлога што ниjе саниран пут коjи би омогућио да се ови контеjнери поставе те несметано и редовно празне. Ово jе активност коjу треба да реализуjе JП за управљање Морским добром. Постављањем контеjнера би се по први пут на овом подручjу организовано сакупљао отпад чиме би се риjешило питање гомилања отпада из кућица.


- Jедан дио плажа нема потписане уговоре са Комуналним предузећем, чиме избjегаваjу обавезу према овом предузећу а отпад одлажу на наjближоj нелегалноj депониjи.
Не постоjи jавно доступан податак да jе неко кажњен при одлагању отпада на овим локациjама од стране Комуналне инспекциjе или Комуналне полициjе, иако ниjе потребно превише труда да се починиоци ухвате на дjелу - истакла је Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 05:28