/ - НВО "Возом кроз Црну Гору"
30/05/2022 u 11:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО “Возом кроз Црну Гору” тражи помоћ од министра Ибрахимовића

"Министар Младен Бојанић је дао тврду ријеч да ће он, или његов наследник, у складу са овлашћењима, испунити први зхтјев за прекид штрајка- „смјена извршног директора менаџмента Жељезничког превоза"

НВО “Возом кроз Црну Гору” обратила се подпредсједнику владе и министру капиталних инвестиција Црне Горе Ервину Ибрахимовићу поводом актуелних дешавања у жељезничком саобраћају.

Саопштење преносимо интегрално: 

Поштовани господине подпредсједниче,

Рјешењем Министра капиталних инвестиција бр.01-011/22-3438/1 од 29.03.2022.године, које је измијењено Решењем бр.01.-011/22-3438/2 од 07.04.2022.године, формирана је Комисија са задатком да испита наводе НВО „Возом кроз Црну Гору“, као и мр Мирка Рмандића, једног од  њених оснивача, а везано за неправилности у жељезничком саобраћају које у домену безбједности и квалитета пружених услуга корисницима жељезничког превоза. Паралелно, и за неправилности, прије свега када је у питању крешење људских права и слобода запослених на жељезници и неправилности везане за кадровску политику, кршење важећих закона и статута жељезничких предузећа. Све то у смислу преговора које су вођени од стране министра и његових најближих сарадника, са једне стране, и мр Мирка Рмандића и његових посредника с друге стране, о прекиду штрајка глађу мр Мирка Рмандића. Штрајк је трајао од 16.03.2022.године до 08.04.2022.године. 

Министар Младен Бојанић је дао тврду ријеч да ће он, или његов наследник, у складу са овлашћењима, испунити први зхтјев за прекид штрајка- „смјена извршног директора менаџмента Жељезничког превоза Славена Шестовића и директора Сектора за међународни превоз путника Миленка Цебаловића“, ако Комисија утврди пропусте поменуте господе, а што је било и одлучујуће о доношењу одлуке Мирка Рманића о суспензији штрајка.

Пелиминарни извјештај Комисије број: 01-011/22-3438/10 од 24.маја 2022. године, није оспорио ниједан навод НВО „Возом кроз Црну Гору“, као ни тврдње мр Мирка Рмандића, али су на врло вјешт начин избјегли да потврде поједине наводе, иако знају да су тачни, а све са циљем да се заштите појединци који су такође одговорни за лоше стање на жељезници, а били су чланови Комисије, као и покушај заштите директорице Директората за жељезнички саобраћај Драгане Лукшић која је директно повезана са највећим бројем пропуста, као и са кадровским одабиром људи у менаџметима, који нијесу посједовали ни менаџерске функције, ни стручне квалификације. Није реално да неко које задужен за надзор законитог рада на жељезници, посебно кад је у питању безбједност, за годину дана не реагује на отворене апеле НВО „Возом кроз Црну Гору“, да се предузме нешто и заштити даље урушавање жељезнице, то исто уради у неком кратком року које је испред нас.

Господине Ибрахимовићу, без обзира на одређену опструкцију чланова комисије, постоји довољно повтрдних доказа да, у складу са Вашим овлашћењима, захтијевате од Одбора директора ЖПЦГ, да закаже ванредну сједницу  Одбора и на истој смијене Славена Шестовића и Миленка Цебаловића. У прилог овом предлогу је и Допис број: 05-344/22-3219/1 од 25.03.2022.године, Министарства капиталних инвестиција Кабинету предсједника Владе у којем се потвеђује тачност навода о пријему два радника у Јединици за превоз путника у Бару, који су одрадили рад под надзором (приправнички рад), положили стручни испит а нијесу приложили љекарско увјерење о здраственој групи, што је супротно жељезничким прописима и Закона о жељезници и безбједности у жељезничком саобраћају, а што чини тежу повреду радне дужности. Баш као и то да машиновођа који је учестовао у инциденту у станици Бар, 05.10.2021.године, није имао адекватно увјерење о здраственој групи. Затим су предложили Одбору директор да донесу Одлуку о измјени путничке тарифе за унутрашњи и међународни саобраћај за посебне возове, а супротно интересима ЖПЦГ и државе Црне Горе, као већинског власника ( Одлука бр.2280/9.2 од 31.03.2022.године). Наведеном Одлуком цијене посебног воза на релацији Бар-Колашин су 100%  ниже него у предходном прериоду, што може имати и сумњу у корупцију. Приликом израчунавања цијена за ову врсту возова користи се посебна методологија у којој постоји пет параметара, а све сходно уредбу ЕК 1370/2007. И на крају, нијесу извршили адекватну припрему за љетњи Ред вожње тако да нема довољно путничких вагона да се исти испоштује, посебно кад је у питању међународни саобраћај.

У случају да поступите супротно раније преузетим обавезама Мининистра, сматраћемо да подржавате даље пропадање и уништавање жељезничког саобраћаја. Ипак, очекујући да немате ниједан валидан разлог да се сврстате на страну одговорних за уништавање жељезничких предузећа, очекујемо Ваш коректан и друштвено прихватљив одговор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 03:06