/ - YOUTUBE/VLADA CRNE GORE/ PRINTSCREEN
04/05/2023 u 19:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Obezbijedili 45,75 hiljada eura za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba

Iz Vlade su kazali da su donijeli Akcioni plan kao i da su usvojili Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prošlu godinu

Vlada je usvojila akcioni plan za spovođenje Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba za ovu godinu, a za realizaciju predviđenih mjera obezbijeđeno je 45,75 hiljada eura, prenosi MINA.

Iz Vlade su kazali da su donijeli Akcioni plan kao i da su usvojili Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prošlu godinu.

Kako su pojasnili, aktivnosti iz Akcionog plana su usmjerene na definisanju mjera za zaštitu ljudskih prava LGBTI osoba, s ciljem otklanjanja svake neposredne i posredne diksriminacije po osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Aktivnosti iz Akcionog plana su usmjerene i na smanjivanje homofobije i transfobije u crnogorskom društvu, kao i na stalno unapređivanje društvenog prihvatanja LGBTI osoba i poboljšavanje svih uslova i kvaliteta života te populacije u Crnoj Gori.

-Za realizaciju mjera predviđenih Akcionim planom obezbijeđena su sredstava od 45.750 eura- kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, shodno Zakonu o nevladinim organizacijama, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava krajem prošle godine raspodijelilo 250 hiljada EUR nevladinim organizacijama (NVO) kroz finansiranje 14 projekata NVO u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava LGBTI osoba, koji će se realizovati tokom ove godine.

Iz Vlade su rekli da su dodatno obezbijeđena i sredstva putem projekata NVO za realizaciju nekih od predloženih aktivnosti, kao i donatorska sredstva međunarodnih organizacija.

U Izvještaju o realizaciji Akcionog plana za prošlu godinu konstatovano je da je stepen realizacije zadovoljavajući, imajući u vidu da je Zakon o budžetu kasnije usvojen u Skupštini i da se desio sajber napad.

Kako je saopšteno, 54 odsto aktivnosti je potpuno realizovano, 13 odsto djelimično realizovano, dok je za 33 odsto aktivnosti izostala realizacija.

-Utrošena sredstva za realizaciju aktivnosti iz Akcionog plana za prošlu godinu iznosila su 81.952 eura- naveli su iz Vlade.

Oni su kazali da je usvojena Informacija o potrebi obrazovanja Radnog tima za koordinaciju aktivnosti u okviru Berlinskog procesa i da je donijeta Odluka o obrazovanju Radnog tima.

-Radni tim čine predstavnici svi nadležnih organa, na čelu sa savjetnikom predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđem Radulovićem u svojstvu nacionalnog koordinatora za Berlinski proces (Sherpas)-saopštil su iz Vlade.

Oni su rekli da je zadatak radnog tima da analizira dosadašnje rezultate u okviru te inicijative, sagleda uticaj potpisanih sporazuma na proces evropskih integracija, kao i da realizuje pripremne aktivnosti za učešće na samitima predsjednika vlada država Zapadnog Balkana.

Iz Vlade su rekli da je usvojena Uredba o uniformi, oznakama zvanja i posebnim oznakama policijskih službenika.

-Donošenjem te Uredbe, nakon višegodišnjeg perioda, izvršiće se zamjena dotrajalih uniformi, dok će nabavka novih uniformi motivisati policijske službenike za još intenzivniji rad i doprinos u očuvanju mira, bezbjednosti svih građana i borbi protiv kriminala-kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da će na taj način policijski službenici biti opremljeni u skladu sa najnovijim praksama evropskih standarda u pogledu funkcionalnosti i kvaliteta uniformi.

Vlada je dala saglasnost na Predlog kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za Javnu ustanovu (JU) Ispitni centar u cilju usklađivanja koeficijenata sa Granskim kolektivnim ugovorom za oblast uprave i pravosuđa.

Kako je saopšteno, data je saglasnost na predloge kolektivnih ugovora JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica, JU za brigu o djeci „Dječji savez“ Podgorica i JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju - Podgorica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 20:29