Милко Јоксимовић / - SASAMATIC
28/07/2021 u 10:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од 1. априла чак 98 одсто заражених у Црној Гори су невакцинисани грађани

Ако се вакцинишете 28. јула, ревакцинација слиједи 18. августа. До средине септембра би требало максимално да се придржавате основних епидемиолошких мјера

Од 9.600 обољелих од корона вируса у Црној Гори у периоду од 1. априла до данас чак њих 9.400 су грађани који нијесу уопште били вакцинисани или су добили само прву дозу или нијесу прошле три до четири седмице од ревакцинације, јер се све вријеме прије тога особа не може сматрати прописно заштићеном, пошто имуном систему треба вријеме да одреагује на вакцину и да се постигне заштитни ефекат. То је саопштио Милко Јоксимовић, епидемиолог Института за јавно здравље Црне Горе.

Он наводи да од њих 9.600 је само 200 грађана који су били вакцинисани у цјелости и којима је од друге дозе прошло три до четири седмице који се сматрају прописно вакцинисанима.

-То значи да, према тренутним подацима од 1. априла до данас, међу откривеним случајевама обољелих од корона вируса, око 98 одсто њих није било вакцинисано или није било прописно вакцинисано. Свега два одсто међу новозараженима у овом периоду је било прописно вакцинисано. Зато вас позивамо све да се сад, баш данас вакцинишете, како бисте били заштићени на јесен. Рачуница је сљедећа: Ако се вакцинишете 28. јула, ревакцинација слиједи 18. августа. До средине септембра би требало максимално да се придржавате основних епидемиолошких мјера од када ћемо вас сматрати прописно вакцинисаним. Само тако ћете смањити ризике од тешких и најтежих посљедица болести-казао је Јоксимовић.

Додаје да с  обзиром на то да је у овом моменту број прописно вакцинисаних особа, дакле оних који су примили двије дозе и којима је од друге дозе прошло најмање 3-4 седмице, значајно већи него што је то било прије два мјесеца, за очекивати је да ћемо у будућем периоду имати и већи број новорегисторваних случајева КОВИД-19 међу прописно вакцинисаним особама него што је то био случај у претходном период.

-Очекујем да ће те особе у највећем броју случајева имати блажу клиничку слику у односу на оне особе које оболе а нису претходно вакцинисане- Милко Јоксимовић, епидемиолог Института за јавно здравље Црне Горе

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:27