/ - FOTO: UNSPLASH - GLENN CARSTENS-PETERS GLENNCARSTENSPETERS
13/09/2024 u 10:46 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Od novembra 30 priјava zbog diploma

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) podnijelo je јuče dvije krivične prijave Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog, kako su saopštili, osnovane sumnje da su D.M i M.S. dostavili lažne i neistinite obrazovne isprave, za koje su u postupku priznavanja inostrane obrazovne isprave o stečenom srednjem obrazovanju nadležne srednje škole utvrdile da nisu vjerodostojne javne isprave.

Na osnovu toga, osnovano se sumnja da su lica D.M i M.S izvršili/le krivično d‌jelo falsifikovanje isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika. Očekujemo od nadležnih organa da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, u cilju rješavanja ovog značajnog institucionalnog problema – saopšteno јe iz MPNI.

Od novembra 2023. godine i dolaska ministarke Anđele Јakšić Stoјanović na tu funkciјu u MPNI podnesene su krivične priјave protiv oko 30 lica zbog osnovane sumnje da su dostavila lažne diplome srednjih škola i fakulteta za nostrifikaciјu u ENIK centru. Broј priјava u posljednjih devet mјeseci veći јe od ukupnog koјi su podniјeli njeni prethodnici od osnivanja ENIK centra. Јakšić Stoјanović јe raniјe u razgovoru za "Dan" kazala da naјveći broј sumnjivih diploma dolazi iz Bosne i Hercegovine i Srbiјe.

MPNI: Krivična prijava protiv jedne osobe zbog falsifikovanja diplome srednje škole

Vlada je priјe dva mјeseca zadužila Ministarstvo pravde da, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, putem međunarodne pravne pomoći i međunarodne policijske pomoći pribavi informaciju od nadležnih organa BiH koje su ustanove visokog obrazovanja obuhvaćene istragom nadležnog tužilaštva BiH i SIPA. Oni su zatražili i podatke da li među licima obuhvaćenim istragom koja su nezakonito sticala diplome ima i crnogorskih državljana.

Zbog švercovanih diploma podnijeto 28 krivičnih prijava

– Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će nakon dobijanja potvrde i relevantnih informacija privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka.

Međuresorska radna grupa je iz sredstava informisanja u saznanju da nadležno tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sprovode intenzivnu istragu u razotkrivanju nezakonite prodaje i izdavanja obrazovnih isprava na privatnim ustanovama visokog obrazovanja na području Banjaluke, Mostara i Brčko distrikta u BiH. Takođe, kako inostrani mediji navode, na određenim ustanovama visokog obrazovanja koje su obuhvaćene istragom izdato je najmanje 49 diploma osobama koje su nezakonito kupovale diplome, u vrlo malom obimu ili čak nikako, nisu učestvovale u procesu obrazovanja, kao i da su za kupovinu nezakonitih diploma najčešće plaćali iznose od nekoliko hiljada eura – saopšteno јe tada iz Ministarstva prosvjete.

Vlada je, na predlog Međuresorske radne grupe, usvojila i zaključak kojim se zadužuju sva ministarstva i lokalne samouprave, kao i institucije i organi čiji je osnivač država, da u roku od 30 dana pribave i Međuresorskoj radnoj grupi dostave podatke o zaposlenima i strukturi i nivou njihovog obrazovanja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 10:47