За дан 1.813 нових случајева короне / За дан 1.813 нових случајева короне-
16/01/2022 u 07:59 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од почетка пандемије преминуло око 50 просвјетара

Просвјетни радник не може испоштовати ни физичку, ни социјалну дистанцу. Када сте у учионици са 30 ученика то је немогуће, каже предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић

У Црној Гори је око 50 просвјетних радника преминуло због последица изазваних вирусом корона, од почетка пандемије у марту 2020. године, показују незваничне процјене Синдиката просвјете. Институт за јавно здравље (ИЈЗ) јуче је регистровао 1.813 нових случајева инфекције вирусом корона, а једна особа је преминула. Предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић казао је у изјави за "Дан" да тренутно не располажу са подацима о броју инфицираних просвјетних радника, пошто је у току распуст, те указује да незваничне процјене показују да је више десетина наставника и професора избугило битку са короном.

image

Радомир Божовић

-Приватна архива

– Егзактан податак немамо али се сигурно ради око 50 људи које смо изгубили током пандемије. Иако нисам епидемиолог, сматрам да је добро да је распуст продужен, не би ли се мало смањиле бројке, јер ми заиста јесмо на удару у школама. Просвјетни радник не може испоштовати ни физичку, ни социјалну дистанцу. Када сте у учионици са 30 ученика то је немогуће, при том предавачи и не тјерају дјецу да непрестано носе маске, јер не могу са њима да причају. Учитељица мора да приђе дјетету, да узме његову руку када га учи да пише слова, тако да ми сматарамо да је била добра одлука да се одложи почетак полугодишта – наводи Божовић.

Лако до дигиталне ковид потврде


Министарство здравља је јуче саопштило да у само неколико корака преко портала www.ezdravlje.me грађани Црне Горе од децембра прошле године, могу затражити дигиталну ЕУ ковид потврду ако су вакцинисани, имаjу негативан тест или су преболовали корону.

– Важно jе напоменути да од краjа октобра прошле године и осигураници коjи нису регистровани код изабраног доктора, могу користити портал "еЗдравље.ме", саопштио jе Александар Секулић, генерални директор Директората за дигитално здравље у Министарству здравља.
Према његовим риjечима потврда коjа грађанима Црне Горе олакшава слободу кретања и у земљи и иностранству, може се користити у свим земљама коjе су чланице ЕУ ковид система и верификовати у складу са правилима тих земаља. Грађани потврду могу затражити и у папирноj/дигиталноj форми код изабраног љекара и на вакциналним пунктовима.

Он сматра да је продужетак распуста добар јер се касније може све и надокнадити, али ипак страхује да у случају радних субота трећина до половина ученика не би долазила на часове.

– Онлајн рад је наравно опција, али томе се доста противе родитељи и просвјетари, јер је јако тешко и изискује додатну енергију. Опет уживо настава носи неке своје ризике, али ту смо и најбоље би било да слушамо струку и изађемо из овог проблема, јер бројке, чини ми се, почињу да падају – наводи Божовић.

Из ИЈЗ су јуче казали да, узимаjући у обзир све новооткривене случаjеве, као и броj опорављених, укупан броj тренутно активних случаjева Ковида- 19 у Црноj Гори износи 14.728. Укупан броj преминулих повезаних са Ковид- 19 инфекциjом у Црноj Гори од почетка пандемиjе jе 2.466. Само јуче је пријављен опоравак код 2.181 пациjента. Од почетка епидемиjских дешавања укупан броj регистрованих случаjева инфекциjе новим корона вирусом у Црноj Гори jе 202.348.
У Црноj Гори првом дозом вакцине против корона вируса вакцинисано jе 62,5 одсто пунољетног становништва, а ревакцинисано 60,3 одсто. Прву дозу вакцине примиле су 285.593 особе или 46,1 одсто, а другу 275.641 или 44,5 одсто укупног становништва. У Црноj Гори су у петак прву дозу вакцине примила 164 грађанина, а ревакцинисано jе њих 237. Трећу дозу примило jе 84.350 особа, а у петак 652. Масовна вакцинациjа против Ковида- 19 у Црноj Гори почела jе 4. маjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:32