Photo by Kat J on Unsplash, илустрација / - PHOTO BY KAT J ON UNSPLASH, илустрација
21/08/2021 u 20:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од почетка пандемије у ЦГ: Насиље над женама се повећало за 30 одсто

Штићеница Сигурне женске куће је казала да то није било први пут да је муж био бијесан, али је било први пут да је посегао за физичком силом ка њој

Од избијања пандемије КОВИД-19 забиљежен је драматичан пораст случајева насиља над женама и насиља у породици у Црној Гори за чак 30 одсто, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Сигурној женској кући се за помоћ обратило 800 особа са искуством породичног насиља, док је Национална СОС линија за жртве насиља у породици прошле године примила 3.000 позива за помоћ. Прије него што буду примљене у склониште, жртве морају бити негативне на Ковид 19, а бесплатно тестирање омогућило је Министартсво здравља.

Када добијете први шамар од партнера знајте да то неће бити и посљедњи, искуство је научило многе жене које су спас нашле у склоништу за жртве насиља. За једну од њих брачни живот претворио се у агонију током карантина због коронавируса. Вољена особа претворила се у мучитеља.

Штићеница Сигурне женске куће је казала да то није било први пут да је муж био бијесан, али је било први пут да је посегао за физичком силом ка њој.

Наташа Међедовић из СОС телефон Никшић истиче да под утицајем Ковида дошло је до ескалације насиља и сиромаштава када су жене жртве у питању. Ковид је ослабио систем заштите, урушио социоекономски положај жена жртава насиља.

Психолошкиња Милица Кривокапић је казала да су се жртве све мање креталем а све више времена проводиле са насилником самим тим су имале мање прилика да потраже стручну или неку другу врсту помоћи како би изашле из ситуације насиља у породици.

У Сигурној женској кући у Подгорици нема слободног кревета. 20 жена жртава насиља нашло је ту уточисте, а многе од њих су са дјецом. Због короне додатан опрез.

-Полицајац или жена за социјални рад прво ће морати да ураде тест, па онда да их примимо у склониште, иначе сигурно неће бити примљена, не смијемо дозволити да се кућа затвори-казала је Љиљана Раичевић из Сигурне женске куће.

Бесплатно тестирање жртава омогућило је Министарство здравља. Но нијесу ријетки случајеви насиља у четири зида када су и насилник и жртва инфицирани цовидом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:59