Институт за болести дјеце / - SRDJA BOLJEVIC
31/01/2024 u 21:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od velikog kašlja 450 oboljelih, nema hospitalizovane djece

Laboratorijske analize i testiranja pokazuju da djeca većinom imaju grip

U Instututu za bolesti djece nijedno dijete nije hospitalizovano zbog velikog kašlja, saopštili su iz te ustanove. Hodnici Doma zdravlja međutim puni su. Čekanje praćeno temperaturom i kašljem gotovo je svakodnevica. Simptomi se razlikuju od slučaja do slučaja. 

Laboratorijske analize i testiranja pokazuju da djeca većinom imaju grip. Ipak, teško je, poručuje pedijatrica Ivana Lakićević napraviti razliku između velikog kašlja i virusa gripa.

- Zato što su tegobe slične i kod virusnih infekcija i kod velikog kašlja čiji je uzročnik bakterija, to je obično curenje nosa, temepratura može i ne mora da bude, dok kod virusa gripa uglavnom imamo povišenu temperaturu - kazala je za TVCG pedijatrica Ivana Lakićević.

Kada kašalj postane uporan, nadražajan, jak i potraje do tri sedmice, onda se javlja sumnja na veliki kašalj. Najteže je odojčadima koja još nijesu vakcinisana. Zato Lakićevićeva poziva na imunizaciju.

- Sada smo skratili period između doza za odojčad nije sa dva četiri i šest nego idemo sa dva tri i četiri, na mjesec da se vakciišu jer je epidemija u toku - dodaje Lakićević. 

Ni starijima nije lako, jer ih, kažu, virusi ne zaobilaze.

A virusa je, poručuju ljekari mnogo. Zato, zdrava i redovna ishrana bogata vitaminima te fizička aktivnost najmanje su što čovjek može da uradi za sebe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:40