Odović / IVAN PETROVIĆ-IPE
24/06/2022 u 08:37 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odović kritikuje novu vlast: I DPS Vlade su imale više rezultata

Ova Vlada nema ni vizije, ni plana, evo već dva mjeseca svi u njoj sjede i kukaju kako je teško, ništa ne radeći, kazao je Odović za "Dan"

Nova vlada ne samo da nije zaustavila divljanje cijena, nego jedino što je uradila na ovom polju jeste nepovlačenje onih nekoliko zakona koje je spremila i Skupštini dostavila prethodna vlada premijera Zdravka Кrivokapića, ocijeniio je u razgovoru za "Dan" bivši državni sekretar Ministarstva finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

Ukazuje da ništa nije urađeno da se naprave rezerve hrane i energenata, da se poveća domaća proizvodnja hrane te da su veće učinke imale i DPS vlade.

– Iako je prethodna vlada imala planove da se ponovo naprave robne rezerve koje je neka od DPS vlada ranije ukinula, te preduzela pojedine korake ka tome, aktuelna Vlada nije nastavila u tom smjeru. Svjedoci smo da se rat u Ukrajini nažalost nastavlja, što posledično dovodi do skoka cijena hrane, ali i energenata, što opet dovodi do inflacije. Čak i u Americi ove godine, poslije više decenija imamo dvocifrenu stopu inflacije, a slična situacije je i u EU. Sve ovo će dovesti do daljeg povećanja cijena goriva i osnovnih životnih namirnica, pa imamo pojedine najave da će jestivo ulje poskupjeti na čak četiri do pet eura. Dakle, Vlada hitno mora vratiti u naš sistem institut robnih rezervi i tako omogućiti da Crna Gora spremno dočeka jesen, izjavio je Odović.

image

Odović

Foto: IVAN PETROVIĆ-IPE

Dodao je da sa napadima na Ministarstvo finansija stalo onog momenta kada je došla 43. Vlada, odnosno kada Milojko Spajić nije bio na čelu tog resora.

– Većina ministara, uključujući ministra finansija, već dva mjeseca samo govori kako je situacija teška. Sjetićete se da je Damjanović još prije zvaničnog imenovanja govorio da postoje silna neizvršena plaćanja i slično, pa ipak, evo ni poslije dva mjeseca nemamo podatak koje su to navodne neplaćene obaveze. Takođe, od početka mandata ministar finansija samo kuka kako nema sredstava, ali ga zvanični podaci koje isti on objavljuje demantuju. Tako su prihodi budžeta 115 miliona eura iznad plana. I sve to pored smanjenja akciza za 50 odsto, umanjenja PDV-a. Da nismo ostavili ovako stabilne finansija, ne bi bilo moguće sprovesti jedine mjere koje je aktuelna Vlada sprovela. To je, možda jedina pozitivna strana aktuelne Vlade, a to je da su prihvatili naše zakonske predloge usmjerene na zaštitu građana usled globalnog rasta cijena. Tako su zakoni o akcizama, o PDV-u, o ograničenju cijena osnovnih životnih namirnica usvojeni u Skupštini, a kao predstavnici Vlade na dostavljenim predlozima su se i dalje vodili Milojko Spajić, Jakov Milatović, Milena Lipovina Božović, Branko Кrvavac... Međutim, osim nepovlačenja tih nekoliko zakona koje je usvojila vlada profesora Zdravka Кrivokapića, aktuelna Vlada ništa nije uradila u bilo kom resoru, pa ni u resoru finansija- smatra Odović.

Dva mjeseca samo kukaju

– Da bi se život građana učinio boljim, mora se raditi mnogo, nekad i po 15 sati dnevno, moraju se imati plan, znanje i vizija gdje idete. Čini mi se da to 43. Vlada Crne Gore nema, te da zato evo već dva mjeseca svi u njoj sjede i kukaju kako je teško, ništa ne radeći. Imao sam čast i zadovoljstvo da budem u timu Milojka Spajića koji je upravo čovjek koji je imao kratkoročni i srednjoročni, ali i dugoročni plan kako javne finansije Crne Gore ojačati. Program "Evropa sad!" koji smo uspješno realizovali, bio je samo prvi korak u tome da svaki građanin Crne Gore bude bogatiji, a da mladi ne odlaze iz naše divne zemlje. Nadam se da ćemo uskoro opet biti u prilici da nastavimo sa tim planom i pokažemo građanima da se u Crnoj Gori može mnogo bolje živjeti- zaključuje Odović.

Ukazuje da sve što smo za dva mjeseca mogli čuti od ministra finansija jeste da para nema, da će morati da se zadužuju, čak se pominjao aranžman sa MMF-om.

– To nisu ni DPS vlade radile – ne zadužujete se prije sezone koja vam je glavni generator budžetskih prihoda. Pritom, kada u državnoj kasi tj. trezoru imate oko 300 miliona eura (podatak od 4. maja) koliko smo ostavili na kraju svog mandata, te su vam budžetski prihodi, kao što rekoh, za 115 miliona eura veći od planiranih, a sezona tek predstoji, potpuno je nejasno zašto govorite o zaduživanju. Naravno, razumio bih da se radi o refinansiranju na primjer kedita za autoput povoljnijim aranžmanom, mada smo i ovdje hedžingom doveli Crnu Goru u mnogo bolju poziciju nego što je bila. Dakle, i u resoru finansija, kao i u svim resorima, mora se raditi. Кako nisu nađene te silne navodno neplaćene obaveze, o tome se zaćutalo. Međutim, očekujem da će se u narednom periodu početi i sa fabrikovanim ličnim napadima, kako na gospodina Spajića, tako i na nas koji smo bili članovi njegovog tima. Evo vidjeli ste šta npr. glavna perjanica DPS režima kao direktorica ASК pokušava da uradi fabrikovanjem navodnih nepoštovanja Zakona o sprečavanju korupcije. Neki vrlo čudni navodi protiv mene i mog tima iz MFSS dostavljeni su SDT-u od strane ASК, no mislim da su isti odbačeni. Očekujemo još takvih slučajeva, jer kada ne mogu da vas napadaju zbog neupitnih rezultata, počinju lični napadi, poručio je Odović.

Joković potpuno neaktivan

Odović dodaje da je najgora činjenica da je novi ministar poljoprivrede Vladimir Joković takođe potpuno neaktivan.

– Gospodin Joković je stavio po strani i sjajan program "Selo sad!" koji je osmislio prethodni ministar Stijović. Кroz taj program bukvalno bismo digli našu poljoprivredu i selo "na noge", ali što je bitnije, obezbjedili bismo i veću proizvodnju domaće hrane. Tako na primjer jedna od komponenti ovog programa bila je i identifikovanje, te davanje našim poljoprivrednicima i stočarima svake parcele obradive zemlje u državnom vlasništvu, bilo da na njoj uzgajaju ratarske i povrtarske kulture, bilo da siju djetelinu ili neku drugu krmnu biljku koja može poslužiti kao stočna hrana. U okviru programa "Selo sad!" bilo je planirano i povećanje stočnog fonda kroz subvencije za nabavku junica i još mnogo pojedinačnih sličnih mjera koje bi, uvjeren sam, da su primijenjene, dovele do manje zavisnosti Crne Gore od uvoza hrane. Ovim bi se donekle ublažili cjenovni skokovi hrane. Slično je i sa energentima. Nekadašnji ministar Bojanić pokrenuo je bio osposobljavanje rezervoara nafte, koji bi donekle pomogli pri naglim skokovima cijena nafte na svjetskom tržištu, ali nova vlada je izgleda i to zaustavila, upozorio je Odović.

Govoreći o izostanku podrške ugroženim stanovnicima, Odović kaže da očigledno da građani generalno, a ponajmanje najugroženiji, nisu prioritet aktuelne Vlade.

– Ovo sa sigurnošću mogu reći iz konkretnih primjera kao što su npr. podsticajne mjere za novorođenčad. Vlada u kojoj sam bio državni sekretar, tačnije resori na čijim čelima su bili Jakov Milatović i Milojko Spajić obezbijedila je sredstva, donijela potrebne zaključke, spremila sve tehnički za prijavu u centrima za socijalni rad, čak i donijela vrlo detaljno uputstvo o ovome, dakle preduzela sve korake da prijava roditelja počne od 4. maja. Aktuelna Vlada je ove naknade praktično zanemarila, dodaje Odović.

On je ponovio da je 42. Vlada zatekla zaista "sprženu zemlju" u javnim finansijama.

– U trezoru oko 60 miliona eura i u roku od manje od mjesec dospijevanje obaveza u duplom tom iznosu... I pored toga za samo godinu uspjeli smo da uradimo dosta za građane, da im obezbijedimo malo dostojanstveniji život i bolji životni standard: Uveli smo dječiji dodatak za svu djecu do šest godina, a zatim i za svu djecu do 18 godina (od 1. oktobra), obezbijedili besplatne udžbenike za sve osnovce, 2021. godine povećali staračke naknade na 102 eura, uveli vaučere koji su namijenjeni građanima u stanju socijalne potrebe koji će u vrijednosti od 30, 50 i 100 eura moći da kupe robu, povećali minimalne zarade na 450 eura, ukinuli doprinose za zdravstveno osiguranje, povećali prosječnu zaradu sa 530 na 700 eura, uveli neoporezivi dio bruto zarade od 700 eura, progresivno oporezivanje zarada, smanjenje poreskog opterećenja na zarade, uvećali i minimalne penzije na 200 eura, isplata doživotnih naknada za majke sa troje i više djece od 1. aprila, naveo je Odović neke od učinaka bivše vlade.

Ukazao je da su obezbijedili i socijalnu pravdu za bivše radnike iz rudarsko-metalskog sektora, rast plata zdravstvenim i prosvjetnim radnicima, kao i druge vidove podrške najugroženijima.

– To se ne bi moglo postići da smo kao sadašnji ministri političari sjedjeli i kukali kako je teška situacija. Zato pozivam ministre da se manu kukanja, zasuču rukave i urade makar pola posla koji smo mi uradili za dobrobit građana- poručuje Odović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:14