/ - фото: МПНКС
02/12/2021 u 09:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржан инфо дан о МСЦА Размјенама особља

Министарство просвјете, науке, културе и спорта одржало је онлајн инфо дан посвећен Марија Склодовска Кири

Министарство просвјете, науке, културе и спорта уз подршку Европске комисије - Извршне агенције за истраживање, одржало је онлајн инфо дан посвећен Марија Склодовска Кири акцијама, с посебним фокусом на актуелни позив за размјене особља (MSCA Staff Exchanges 2021), које чине дио Оквирног програма Европске уније за истраживање и иновације „Хоризонт Европа“ (2021-2027).

Испред МПНКС, догађај је отворила Милена Милоњић, национална координаторка за ЕУ програм за истраживање и иновације Хоризонт Европа која је укратко презентовала значај програма Хоризонт Европа, те активности у циљу јачања националног учешћа у овом програму.

- Она је посебно истакла да ће Споразум о придруживању Црне Горе програму Хоризонт Европа са Европском комисијом бити потписан 7. децембра, али и кључну чињеницу да је обезбијеђено да црногорске институције учествују у овом програму и прије потписивања Споразума, тј. да су још од почетка текуће године могле конкурисати на отворене позиве- наводе у саопштењу.

Општи преглед Марија Склодовска Кири акција дао је Амир Спахић, пројектни савјетник у Европској комисији, Извршној агенцији за истраживање, након чега је и детаљно презентовао специфичности конкретног позива за размјене особља, услове учешћа и могућности за истраживаче у оквиру истог. Он је такође указао на грешке које апликанти најчешће праве приликом припреме и подношења пријаве и како да их превазиђу.

- Корисне савјете и прецизније смјернице за припрему успјешне МСЦА пројектне пријаве за размјену особља представила је Гордана Влаховић, шефица Канцеларије за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, Природно-математичком факултету, а уједно је представила примјере добре праксе, односно успјешних пројеката размјене особља из региона- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:51