/ FOTO: DAN, BILJA BRAšNJO
14/07/2022 u 14:58 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ODT Nikšić: U toku izviđaj povodom sukoba tokom proslave Dana državnosti

Tužilaštvo preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju utvrdjivanja da li su izvršena krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti i identifikaciji učinilaca, kazala je tužiteljka Vjera Mićunović

Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je izviđaj povodom jučerašnjeg događaja i sukoba tokom proslave Dana državnosti.

- U Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću u toku je izviđaj povodom događaja od dana 13. 07.2022.godine u Nikšiću prilikom proslave Dana državnosti. Tužilaštvo preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju utvrdjivanja da li su izvršena krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti i identifikaciji učinilaca- kazala je državna tužiteljka i portparol Vjera Mićunović.

image
FOTO: BILJA BRAŠNJO

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je, povodom jučerašnjih dešavanja u Nikšiću,  da više niko neće proći nekažnjeno ko na bilo koji način ne bude postupao po naređenju policijskog službenika.

Policija je juče upotrebila suzavac, a nekoliko policajaca je povrijeđeno jer su bili pogođeni kamenjem i raznim predmetima.

- Ko  bude ometao policijskog službenika u vršenju njegove radnje i ko bude na bilo koji način ugrožavao policijskog službenika, biće kažnjen. Nosim veliku žal što je jučerašnji dan, koji je imao povoda za slavlje, ne samo istorijskih, već i konkretnih koji se tiču otvaranja auto-puta, posjete navjećih EU zvaničnika Crnoj Gori... pao u sijenku zbog nemilog događaja koji se desio u Nikšiću. Zaista je Crna Gora slavila u velikom broju gradova, slavila je i u Nikšiću kako dolikuje Danu držvnosti sve do pojave jedne grupe građana koje mogu nazvati grupom provokatora s obzirom na njihove pokliče koje najiskrenije osuđujem. Pozivam i nadležne da odmah reaguju i da ukoliko ima elemanata krivčne ili prekršajne odogvornosti kazne sve one koji su prekršili zakon Uprava policije je spriječila sukob dvije ideološki suprostavljene grupacije te je došlo do povrede određenog broja policijskih službenika i građana, ali i teže povrede jednog policajca koji je sinoć operisan. Više nekažnjeno neće proći bilo ko ko ne bude postupao po naređenju policijskih službenika i bude ih ometao u vršenju radnji ili ih ugrođavao na bilo koji način.Ostaje kao otvoreno pitanje je li Uprava policije mogla adekvatnije da reaguje. Na terenu je bila pristuna Unturašnja kontrola i već danas smo formirali komisiju koja će analizirati da li su policajci prekomjerno upotrebljavali sredstva prinude i građani će sa time bit upoznati. Za vrijeme svog mandata nisam zaposlio nijednog policijskoh službenika, a za vrijeme prethodnika taj broj je neznatan. Što znači da svi ovi službeniici su zapošljnei u periodu onih ljudi koji danas najviše kritikuju Upravu policiej i koje pripadnike policije nazivaju najpogrdnijim imenima - zaključio je Adžić.

image
FOTO: BILJA BRAšNJO

Službenici Uprave policije su, u cilju sprječavanja sukoba između dva okupljanja dvije grupe lica u Nikšiću, odbijanja napada i uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira, preduzela zakonom predviđene mjere i radnje, uključujući i upotrebu sredstava prinude u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima.

- Danas su u Nikšiću održana dva javna okupljanja - jedno u 17.30 časova u organizaciji grupe lica na Trgu slobode i drugo okupljanje odnosno skup u pokretu sa početkom u 19.00 časova na Trgu Šaka Petrovića. 

image
FOTO: BILJA BRAŠNJO

Službenici Uprave policije su, u cilju sprječavanja sukoba između dva okupljanja dvije grupe lica u Nikšiću, odbijanja napada i uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira, preduzela zakonom predviđene mjere i radnje, uključujući i upotrebu sredstava prinude u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima.

- U Nikšiću su održana dva javna okupljanja juče jedno u 17.30 časova u organizaciji grupe lica na Trgu slobode i drugo okupljanje odnosno skup u pokretu sa početkom u 19.00 časova na Trgu Šaka Petrovića.  Policija je, fizičkim prisustvom i sredstvima za zaprečavanje prolaska lica, spriječila sukob dvije grupe lica. Međutim, nakon toga je došlo do napada na policijske službenike od strane jedne grupe lica koja je bila okupljena na Trgu Slobode, a koja je vrijeđala pripadnike policije i u njihovom pravcu bacala određene predmete kojima se mogu nanijeti povrede (staklene flaše, kamenice, stolice, drvene predmete, i sl.). Napad na policiju bio je jakog inteziteta, a policisjki službenici su pokazali visok stepen uzdržanosti i tolerancije. Tamo gdje je to bilo potrebno, radi uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira i odbijanja napada pripadnici policije su u skladu sa Zakonom upotrijebili sredstva prinude – hemijska sredstva. Određeni broj lica se javio na ukazivanje ljekarske pomoći, između ostalog i zbog kontaminacije i upotrebe hemijskih sredstava. Radi prikupljanja obavještenja privedeno je više lica, a policija u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom preduzima aktivnosti na identifikaciji učesnika ovog događaja.  Izvještaji o upotrebi sredstava prinude biće sastavljen u zakonom predviđenom roku, a Uprava policije će pažljivo analizirati i postupanje sopstvenih službenika i ukoliko se utvrde prekoračenja shodno postupiti. Povodom različitih navoda koji su se pojavili večeras u sredstvima javnog informisanja i na socijalnim mrežama, koristimo ovu priliku da podsjetimo javnost da su nadležnosti policijskih službenika, u ovakvim situacijama, ograničene na uspostavljanje javnog reda i mira, a ne na procjene ideoloških obilježja bilo koje grupe lica ili shodna reagovanja. Takođe, ne može se očekivati da policija u okviru svojih operativno-tehničkih nadležnosti riješi kompleksna pitanja koja već duži vremenski period podižu tenzije u crnogorskom društvu. Uprava policije ostaje posvećena očuvanju javnog reda i mira, ali i apeluje na sve aktere da učine ono što je u njihovoj moći da se na ulicu na prelivaju pitanja koja mogu da se riješe kroz konstruktivno djelovanje različitih društveno-političkih struktura- naveli su juče iz Policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 00:48