Једна од ”спорних” фотографија / -Приватна архива
20/06/2021 u 17:48 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Оливера и Игор Балабан: Зар је наш син крив што воли цркву и што су му жива сјећања на митрополита Амфилохија?

За родитеље дјечака П.Б. је несхватљив и потпуно непримјерен поступак оних који покушавају да, на било који начин, доводе у питање нечије право да себе представи на онако како он мисли да је најбоље, наравно, не угрожавајући право другога да то исто чини

Родитељи П. Б., свршеног ученика и лучоноше ОШ Његош на Цетињу, Оливера и Игор Балабан, кажу да су дужни да укажу на више него непримјерен однос неких грађана Цетиња и неких медија поводом објављивања двије слике њиховог сина на којима се налази са покојним митрополитом Амфилохијем.

Неки медији, позивајући се на неке грађане Цетиња, су критиковали што је дјечак П.Б. за потребе школског ФБ профила дао двије слике са покојним митрополитом Амфилохијем.

- За потребе званичне школске фејсбук странице, тачније њене рубрике “Представљамо најбоље”, на захтјев школе, наш син је послао неколико фотографија које су њему важне, као што су, уосталом, урадила и друга дјеца, што се може видјети на страници. Будући да је до сада био успјешан акордеониста, послао је једну фотографију са концерта и једну са својом дугогодишњом наставницом хармонике. Изабрао је још двије фотографије које су из једног другог аспекта његовог живота - оног из Цркве, будући да нека од својих најранијих сјећања веже управо за богослужења у Цетињском манастиру, а међу њима су му најрадоснија и најдража она на којима је прислуживао на службама које је служио митрополит Амфилохије - кажу Оливера и Игор Балабан који су се обратили порталу Дана.

Они истичу да је митрополит Амфилохије, што ће, сигурни су, без изузетка потврдити све породице које су имале ту радост да посљедњих деценија долазе у Цетињски манастир и сретају се с њим, имао нарочиту љубав према дјеци, што остаје неизбрисиво урезано у свијест тих људи малог узраста, али израженог инстинкта да осјете онога ко их истински и искрено воли и поштује, какав је био покојни митрополит.

- Дакле, љубав и пажња блаженопочившег митрополита су оно што је нашег сина опредијелило да управо те фотографије изабере као оне које су њему важне и које су дио његовог сопственог идентитета и самопрепознавања. Грехота је и помислити да иза тога стоје било какви други мотиви. Управа школе је урадила једино исправно што је могла да уради - да испоштује дијете и објави фотографије које јој је послало, на којима нема ништа непристојно или омаловажавајуће за било кога - кажу родитељи П. Б.

За њих је несхватљив и потпуно непримјерен поступак оних који покушавају да, на било који начин, доводе у питање нечије право да себе представи на онако како он мисли да је најбоље, наравно, не угрожавајући право другога да то исто чини.

- Овдје се не ради, наравно, ни о каквом узнемирењу грађана, ученика и њихових родитеља, како су пренијели неки медији, већ о покушају мале групе острашћених појединаца да, по сопственом нахођењу и увјерењима, одређују шта је примјерено, а шта није. Увјерени смо да се сви разумни грађани Цетиња стиде оваквих иступања у њихово име. Медији који су пристали да објаве вијест о овом вјештачки изазваном проблему и фотографије дјетета ставе у неприхватљив контекст су тек посебна прича. Један од њих је додуше уредно замутио лице дјетета и није му поменуо име, иако је јасно да је потребно свега минут претраге да се сви ти подаци пронађу на школској фејбук страници, а други се ни толико није потрудио, остављајући слику и име малољетног дјетета - истичу родитељи овог дјечака.

Они сматрају да је тужно у шта се цетињско слободарство Светога Петра и краља Николе претворило у лику неких његових савремених житеља, и како неки од медија злоупотревљавају медијске слободе, "а ужасно је нељудски да и једни и други етикетирају дјецу ради промовисања својих идеолошко-политичких начела".

- Једно је сигурно: своју дјецу, међу којима су још двоје одликаша те школе, нисмо учили нити ћемо учити да се укривају како би угодили свима и свакоме, а себе изгубили, чувајући, притом, чојски друге од себе, али, по потреби, и јуначки себе од другога - истичу Оливера и Игор Балабан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 11:29