/ - илустрација -портал Дан
06/09/2021 u 14:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омбудсман: Позивамо учеснике окупљања да поднесу притужбе уколико је дошло до повреде њихових права

На основу сазнања из медија и теренских активности, Заштитник је већ покренуо и поступке по службеној дужности

Институција Заштитника људских права и слобода Црне Горе предузима интензивне активности на прикупљању чињеница и утврђивању евентуалних кршења људских права и слобода грађана током протеста на Цетињу, као и могућих прекорачења службених овлашћења полиције.

- Тим поводом, позивамо све учеснике овог јавног окупљања да нас контактирају и поднесу притужбе уколико сматрају да је дошло до повреде њихових права. За подношење пријава и информација грађанима је на располагању посебна телефонска линија 069 241 103, електронска пошта Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., а грађани се могу обратити и путем писма на адресу Светлане Кане Радевић 3, Подгорица. Подсјећамо и да Заштитник може започети испитни поступак само уколико има сагласност оштећеног лица- саопштио је Омбудсман.

На основу сазнања из медија и теренских активности, Заштитник је већ покренуо и поступке по службеној дужности. Предмет нашег интересовања, између осталог, биће употреба хемијских средстава, наводи о коришћењу гумених метака, као и услови у којима је дјеловала полиција. 

- Иако је јавност обавијештена да у моменту почетка сукоба и примјене средстава принуде Заштитник, као Национални механизам за превенцију тортуре, није био на терену, касније тог дана (5. септембар) наши службеници обавили су посјете релевантним институцијама, прикупили доступну документацију и разговарали са одређеним бројем грађана. Прије свега, дужни смо појаснити информацију о немогућности присуства НПМ-а у планирано вријеме на Цетињу, а сходно нашој претходно успостављеној стратегији праћења овог јавног окупљања и процјени важности присуства и поред информација да постоји ризик од нарушавања јавног реда и мира у већем обиму. Наиме, у директној комуникацији заштитника и директора Управе полиције размијењене су информације о предстојећим догађајима и сходно томе процјена ризика у вези са истима, као и у односу на службенике институције чији је боравак најављен. Оперативни дио посла је повјерен координаторима који су именовани са обје стране, са циљем олакшане комуникације ради окончања посла који је институција намјеравала обавити- наводи се у саопштењу.

Међутим, у таквој комуникацији тиму институције Заштитника из Центра безбједности Подгорица је у касним вечерњим сатима (4/5. септембар) два пута саопштено да се не може обезбиједити њихов долазак на Цетиње, односно да пролазак није могућ ни те ноћи, нити је, према постојећим околностима, могућ касније и у раним јутарњим сатима и терминима који су тражени од стране представника институције.

- На констатацију да и поред блокаде према информацијама из медија појединци долазе на Цетиње, одговорено је да “не долазе званичним путевима”. Све од тог тренутка, преко ескалације догађаја на Цетињу до њиховог окончања нико из институције није добио новију информацију у погледу могућности доласка на или до Цетиња.  И прије наведених догађаја у првом покушају да прође дионицу пута до Цетиња, дио тима Заштитника наишао је на блокаду на путу у 15.29 минута 4.09.2021.године, када се нашао иза дугачке колоне аутомобила на Цетињском путу (кружни ток - Доња Горица) која је стајала испред полицијске блокаде. Осим овог догађаја, а због информација са друштвених мрежа које су најављивале одлазак на Цетиње, наши службеници непосредно су пратили окупљање грађана које се десило испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Овом приликом нијесу забиљежени инциденти. Присутни полицијски службеници са којима смо обавили разговоре (најмање њих 15) нијесу примјењивали службена овлашћења у посматраном периоду. У недјељу, 5. септембра, обишли смо ЦБ Подгорица и том приликом нијесмо затекли задржана лица - а у вези са дешавањима на Цетињу. Саопштено нам је да је тим поводом задржано једно лице, које се налазило у Подгорици, а које је пуштено на слободу, након што је поведено код судије за прекршаје- истакли су саопштењем.

Како анводе, одмах потом упутили смо се у ОБ Цетиње, гдје смо разговарали за затеченим службеницима и задржаним лицима. Саопштено нам је да су обавили врло важан задатак, а то је да су сачували мир и људске животе.

- Информисани смо да је ОБ обавио интезивне активности у вези са обављањем информативних разговора са лицима, а по дојави да се у једном локалном ресторану одвијају наводно незаконите активности. Информисани смо да та лица нијесу евидентирана кроз евиденцију лица која приступају на информативни разговор, из разлога њихове бројности и повећаног обима посла, па је та службена радња (уноса података) још трајала. Задржана лица нијесу имала примједбе на поступање полицијских службеника, како приликом лишавања слободе, тако и касније (приликом задржавања, односно у том периоду), као ни на материјалне услове у просторијама. На основу увида у службене полицијске евиденције произилази да су задржана два лица (приликом ранијих протеста задржавано је знатно више лица, чак и прекобројно - што смо утврдили у мишљењима). Информисани смо и да осим њих, на Цетињу није било процесураних грађана за напад на службена лица. У наредним данима, сходнон методологији рада извршиће се додатне провјере различите документације која је у посједу државнихи и других органа- речено је из канцеларије Омбудсмана.

Оба дана службеници пратили су и медијска извјештавања као и друштвене мреже, на основу чега је изузет већи број видео снимака који ће бити анализирани и коришћени приликом израде мишљења.

- У овако осјетљивом тренутку и дешавањима нисмо склони давању прелиминарних оцјена о евентуалном кршењу права и слобода у вези са догађајима на Цетињу, имајући у виду да тек започињемо испитне поступке и  посебно досадашња искуства која нас наводе на опрез приликом квалификовања догађаја и чињеница- истичу они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:36