Боровинић Бојовић / Иван Петровић Ипе
26/06/2021 u 06:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осморо дјеце чека пресађивање органа

Министарка здравља казала је да преговарају са колегама из Италије због трансплантација код малољетника

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је казала да раде на томе да обезбиједе лијечење за осморо дјеце која чекају пресађивање плућа, јетре и бубрега и да тим поводом преговарају са колегама у Италији и Хрватској. Она је приликом представљања увођења пројекта палијативне његе у Дому здравља Подгорица, на питање "Дана" одговорила да је проблем листе чекања на трансплантације присутан од раније и да је због епидемије постао сложенији.

– Проблем трансплантације је мало трајнији и није лако рјешив. То не значи да не треба да се рјешава, далеко од тога. Ми смо управо због тога ишли у Хрватску и договарали наставак сарадње. Потписивање меморандума о сарадњи је у току. Са друге стране, покренут је поступак за потписивање уговрора са Еуротрансплантом који ће континуирано и за дужи временски период моћи да ријеши тај проблем. Ковид је пореметио програм трансплантације и читавом свијету. Ових дана имамо разговоре и са Италијанима када су у питању дјеца и национална комисија је укључена. Тежићемо да на квалитетан начин што је прије могуће ријешимо овај проблем – казала је министарка Боровинић Бојовић.

Власник фирме „Церово“ Горан Ђуровић донираће 44.000 еура Радмили Раичевић за трансплантацију бубрега на клиници Ацибадем у Турскоj. Познати боксер Ратко Драшковић је недавно одлучио да донира бубрег суграђанки Радмили, како би јој помогао да несметано настави живот.

– Осjећаj jе невjероватан. И даље не могу да вjеруjем да сам на корак до изљечења. Када се дужи низ година борите за живот и на том путу вам неко понуди руку спаса, као што су то урадили Ратко Драшковић и Горан Ђуровић, онда су риjечи сувишне. А и све што бих рекла мало jе спрам њиховог чина – казала је Раичевићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:09