/ фото: Срђа Бољевић
08/09/2021 u 18:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Основни суд Подгорица: За непуне двије године 665 развода

У 298 предмета од укупно 665 у периоду од последње двије године и четири мјесеца, дјеца су повјерена мајци на даљу бригу, чување и васпитање

Пред Основним судом у Подгорици правоснажно је разведено 665 бракова за последње двије године и четири мјесеца.

- Као што је познато сходно позитивним прописима Државе Црне Горе брак је Законом уређена заједница живота мушкарца и жене. Пред Основним судом у Подгорици 2019. године, правоснажно је разведено 336 бракова, 2020. године 267, док су до краја априла 2021. године, разведена 62 брака- саопштила је судија портпарол Основног суда у Подгорици Ивана Бецић.

У 298 предмета од укупно 665 у периоду од последње двије године и четири мјесеца, дјеца су повјерена мајци на даљу бригу, чување и васпитање, док је у 34 предмета вршење родитељског права над дјецом повјерено оцу.

- Осим самосталног вршења родитељског права на основу одлуке суда, родитељи могу вршити родитељско право заједнички и споразумно и када не воде заједнички живот, ако закључе такав споразум и ако суд процијени да је то у најбољем интересу дјетета, па је у анализираном периоду од укупно 665 предмета одређено споразумно вршење родитељског права у 75 предмета- ситакла је Бецић.

Осим тога, у четири предмета је донијета одлука којом је над заједничком дјецом странака одређено вршење родитељског права тако што је једно или више дјеце повјерено мајци, а друго оцу на даљу бригу, чување и васпитање.

- Свакако је у овим предметима осим о вршењу родитељског права одлучено и о личном контакту између дјетета и родитеља са којим дијете не живи. У осталим предметима у браку није било дјеце или су дјеца странака била пунољетна- уакључила је Бецић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:02