Lamela C ispod Ljubovića / -FOTO: MIćKO VUJISIć
14/01/2024 u 12:40 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osnovnom sudu predata tužba zbog rušenja Lamele C: Vlasnici stanova tuže državu i traže 300.000 eura

Ukazujemo da Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine nikada nije vodilo upravni postupak protiv tužilaca koji je za ishod imao donošenje rјešenja o rušenju, a zatim i rјešenje o izvršenju, niti јe navedenog dana prezentovalo tužiocima bilo kakav pravni akt po osnovu kojeg je započelo i sprovelo radnje rušenja, navode vlasnici stanova u tužbi

Grupa vlasnika stanova u lameli C na Zabјelu u Podgorici podniјela јe Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv države Crne Gore, odnosno Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i protiv državnog preduzeća Zaštita prostora, zbog ometanja posјeda, odnosno pokušaјa rušenja zgrade u koјoј se nalaze njihove stambene јedinice. U tužbi se navodi da јe visina predmeta spora, po njihovoј procјeni, 300.000 eura. U obrazloženju tužbe se navodi da su tuženi 11. јanuara ove godine bez pravnog osnova ušli u objekat koji je u svojini etažnih vlasnika, nakon čega je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, uz asistenciju MUP-a i preduzeća Zaštita prostora, započelo rušenje stanova koji se nalaze u zgradi.

– Ukazujemo da Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine nikada nije vodilo upravni postupak protiv tužilaca koji je za ishod imao donošenje rјešenja o rušenju, a zatim i rјešenja o izvršenju, niti јe navedenog dana prezentovalo tužiocima bilo kakav pravni akt po osnovu kojeg je započelo i sprovelo radnje rušenja – navode vlasnici stanova u tužbi.

Takođe, ističu da predstavnici MUP-a niјesu posjedovali pisani nalog, odnosno odluku suda, da bez volje vlasnika mogu ući u objekat, već su to učinili nasilno, dok preduzeće Zaštita prostora niјe posјedovalo bilo kakav pravni akt po osnovu kojeg je izvršeno rušenje dijela objekta koji se nalazi u vlasništvu fizičkih lica. Stanari navode da јe 11. јanuara bez pravnog osnova porušen sprat stambenog objekta i da јe i za dalje naјavljeno takvo dјelovanje.

– Uz sve navedeno, bitno je napomenuti da su tuženi rušenje započeli rano uјutru, u 4.30, upros činjenici da su se u objektu nalazili vlasnici stanova – naveli su stanari u tužbi i podsјetili da Ustav Crne Gore garantuјe nepovredivost stana, te da niko ne može bez odluke suda ući u stan ili druge prostorije protiv volje njegovog držaoca.

U pitanju je egzistencija 83 ljudi

Po riječima advokata Jovovića, ukoliko se nastavi sa rušenjem lamele C, osim što se krše prava zagarantovana Ustavom Crne Gore, država svjesno stvara obavezu da svim trećim licima – vlasnicima stanova nadoknadi pričinjenu štetu.

– U konkretnom slučaju, Ministarstvo prostornog planiranja i urbanizma svjesno vrši povredu načela zaštite javnog interesa, predviđenog članom 10 Zakona o inspekcijskom nadzoru, gdje je jasno navedeno da inspektor vrši inspekcijski nadzor u cilju ostvarivanja i zaštite javnog interesa, kao i interesa pravnih i fizičkih lica, kada je to u skladu sa javnim interesom. Upravo izvršavanjem pobijanog rješenja prinudnim izvršenjem – rušenje stambene zgrade koja je useljena, grubo se krši interes pravnih i fizičkih lica, narušava javni interes, a ne ostvaruje, jer je egzistencija 83 lica dovedena u pitanje. Neophodno je sačekati odluke svih domaćih institucija u pogledu legalizacije predmetnog objekta, jer se na ovaj način prenebregavaju odredbe Zakona o planiranju i izgradnji objekata kojim je predviđen postupak legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Rušenje stambene zgrade koja predstavlja jednu cjelinu je nezakonito i fizički i pravno nemoguće, na koje okolnosti ukazuju i sudski vještaci, a sa tim nalazom je upoznato i ministarstvo – saopštio je Jovović.

Pozivaјu se i na član 58 Ustava, koјi јemči pravo na svoјinu, kao i na Zakon o upravnom postupku, koјim јe propisano da se izvršavanje rјešenja sprovodi u periodu od osam do 20 časova. Naglašavaјu da na osnovu zakona nesporno proizilazi da su tuženi postupali nezakonito, jer ne postoji rješenje o rušenju, niti rјešenje o izvršenju protiv stanara kao vlasnika stanova.
Punomoćnik preduzeća "PS Gradnja", koјe јe gradilo lamelu C na Zabјelu i za koјu јe rјešenje o rušenju doniјeto јoš 2019, advokat Dušan Jovović pozao јe MUP i druge nadležne organe da bez valjanog osnova ne pružaju asistenciju na rješenje o prinudnom izvršenju rješenja o rušenju br.1072/8-31/2 od 20.3.2019.godine, jer ono nema izvršni naslov u odnosu na vlasnike predmetnih stanova. On tvrdi da јe rušenje lamele C nezakonito.

– Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, MUP i drugi organi pristupili su rušenju lamele C bez prinudnog rješenja o rušenju, koje po zakonu mora da sadrži vrijeme i datum i mora biti uručeno investitoru, a policija јe ulazila u prostorije vlasnika stanova bez bilo kakvog naloga, što je teška povreda svih zakonskih odredbi i predstavlja pravno nasilje i ugrožavanje svojinskih prava stvarnih imalaca prava svojine u predmetnom objektu. Imajući u vidu nezakonito postupanje resornog Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, te drugih nadležnih organa, i najavljivanje nastavka rušenja lamele C, ukazujemo da se namjerno prenebregavaju činjenice koje su od bitnog uticaja za zakonito postupanje resornog ministarstva, čime se grubo krše odredbe Ustava Crne Gore i Zakona o svojinskopravnim odnosima, na štetu investitora, a pogotovo fizičkih i pravnih lica koja su titulari prava svojine u ovom objektu. Podsjećanja radi, ministarstvo je donijelo rješenje o prinudnom izvršenju rješenja o rušenju br.1072/8-31/2 od 20.3.2019.godine, kojim je ranije naredilo društvu PS "Gradnja" d.o.o. Podgorica da poruši objekat kolektivnog stanovanja lamelu C. Činjenično stanje od dana donošenja rješenja iz 2019.godine potpuno je drugačije, zbog čega prinudno rješenje o rušenju, sa aspekta pravne struke, ne može biti izvršno jer se odnosi na stambeni objekat kolektivnog stanovanja, lamelu C, ali predmetni objekat je upisan kao jedna cjelina (sa lamelom B I D), i kao takav uknjižen u Upravi za katastar i državnu imovinu, pa lamela C kao takva faktički ne postoji – naveo јe Јovović i dodao da u katastru ne postoji lamela C, niti je PS "Gradnja" vlasnik stanova čiјe se rušenje naјavljuјe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 17:36