Vladimir Otašević / - FOTO: GRADSKA TV
30/07/2024 u 20:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Otašević: Video nadzor kojim su snimani zaposleni u Gradskoj RTV platio Ivan Vuković

Menadžment RTV Podgorica otkrio je da su zaposleni u njihovoj medijskoj kući od samog osnivanja u septembru 2021. godine bili pod stalnim video, ali i audio nadzorom.

Zbog sumnje da su na ovaj način počinjena krivična djela, ali i ugrožena privatnost zaposlenih, zatražena je hitna reakcija nadležnih državnih organa.

Dokumentacija kojom raspolaže Gradska RTV pokazuje da je video nadzor kupio bivši gradonačelnik Ivan Vuković, kažu u Gradskoj TV.

Izvršni direktor RTV Podgorica Vladimir Otašević prijavio je danas Vrhovnom državnom tužilaštvu i Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da su u prostorijama u kojima borave zaposleni otkrivene kamere koje pored video, imaju i audio zapise.

Prema podacima kojima raspolaže Gradska TV, kako tvrde iz tog medija,  video nadzor je instaliran prije tri godine, a Otašević je zatražio hitnu reakciju nadležnih organa jer ovo otkriće ukazuje na kršenje prava garantovanih Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i dodatno je problematično to što se ne zna ko je i sa kojih lokacija imao pristup snimcima.

Novinari i urednici Gradske RTV snimani i prisluškivani, Otašević traži reakciju tužilaštva i Agencije

-Prilikom vođenja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti za jednog zaposlenog imali smo uvid u video zapis sa sistema kamera koje se nalaze u okviru RTV Podgorica. Uvidom u taj snimak, otkrili smo frapantan slučaj, da imamo ne samo video, već i audio zapis što je krajnje, sporno s obzirom da se jedna od kamera, a ima ih više, nalazi u desku koji koriste novinari i urednici, kao i ja kao izvršni direktor – kazao je Vladimir Otašević, izvršni direktor RTV Podgorica.

Za sada je poznato da je ugovor za nabavku, isporuku i ugradnju mrežno komunikacione infrastrukture, gdje spada i video nadzor, 17. septembra 2020. godine potpisao bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, navode iz Gradske TV.

Za video nadzor u Gradskoj televiziji Glavni grad je platio 23.775 eura.

-Ono što je posebno problematično je činjenica da u specifikaciji tog ugovora piše da oprema ima sistem za prepoznavanje lica – kazao je Otašević.

On ističe da je problematično da video nadzor sa audio zapisom postoji u prostorijama koje koriste novinari koji nekada obavljaju i povjerljive poslove, a dužni su i da štite izvore. Na ovaj način, kako naglašava, rad novinara je kompromitovan jer su bili pod nadzorom NN lica od osnivanja televizije.

-Treba da se utvrdi, naravno u daljem postupku, od strane tužilaštva, ko su ta NN lica koja su imala pristup svim tim audio i video zapisima u prethodnom periodu – navodi Otašević.

Otašević je uputio apel tužilaštvu i agenciji da budu revnosni u ovom slučaju, te da će RTV Podgorica i kompletan menadžment biti dostupni za sva dalja pitanja, kako bi ovaj slučaj bio riješen što prije.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BIRN-u su saopštili da je predmet proslijeđen Savjetu Agencije koji će na sjutrašnjoj sjednici zauzeti stav o pokretanju postupka nadzora. Kazali su i da će javnost biti obaviještena o eventualnim nepravilnostima nakon izvršenog nadzora.

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da se video nadzor koji sadrži sliku i/ili zvuk može vršiti u službenom ili poslovnom prostoru, ako to nalažu razlozi zaštite bezbjednosti lica ili imovine ili tajnih podataka i poslovnih tajni i ako se to ne može ostvariti na drugi način.

U zakonu piše da se prije donošenja takve odluke mora pribaviti mišljenje reprezentativnog sindikata, odnosno predstavnika zaposlenih.

-Zaposleni moraju biti obaviješteni o uvođenju video nadzora u pisanom obliku prije početka vršenja video nadzora – navodi se u Zakonu o zaštiti ličnih podataka.

(Izvor: Gradska TV/Gradski portal)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 13:44