TOMAS I PEROVIĆ / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
03/10/2024 u 09:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Perović sa Tomasom o nastavku saradnje u oblasti odbrane

V.d. generalne direktorice Direktorata za politiku odbrane, mr Radmila Perović, sastala se danas sa ambasadorom Republike Estonije, Raulom Tomasom.

Perović je izrazila zahvalnost ambasadoru Tomasu na posjeti i iskazala otvorenost za unaprjeđenje odbrambene saradnje dvije zemlje, kroz zajedničko angažovanje u projektima od obostranog interesa.

- Ona je istakla da naše zemlje njeguju iste demokratske vrijednosti i principe, te da su naši odnosi dodatno osnaženi članstvom u Alijansi, u okviru koje pružamo zajednički doprinos održavanju mira i stabilnosti na globalnom nivou, podsjećajući da je jedinstvo članica Alijanse u ovom trenutku od posebnog značaja imajući u vidu veoma kompleksnu bezbjednosnu sliku na istoku Evrope- navodi se u saopštenju.

U nastavku Perović je informisala sagovornika o spoljnopolitičkim prioritetima, među kojima je članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji visoko na agendi aktuelne Vlade.

- Naglasila je i jednaku posvećenost kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO-u, kao i težnju za očuvanje dobrosusjedskih odnosa, kao garanta mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. Takođe, upoznala je sagovornika da je Vlada Crne Gore za ovu godinu projektovala budžet odbrane u visini od 2,02% BDP-a, od čega će više od 35% biti utrošeno za projekte modernizacije VCG- navodi se u saopštenju.

Osrvnuvši se na bilateralnu saradnju, Perović se zahvalila estonskoj strani na mogućnosti upućivanja pripadnika VCG na usavršavanje na Baltičkom odbrambenom koledžu u Tartu, ističući značaj unaprjeđenja stručnih kapaciteta vojnog i civilnog kadra odbrambenog sektora.

Ambasador Tomas iskazao je uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da dosljedno potvrđuje status kredibilne NATO članice i da će na svom putu integracija u EU nastaviti da ostvaruje dobre rezultate. On je izrazio očekivanje da će u predstojećem periodu biti novih prilika za susrete sa ciljem razmatranja modaliteta za dodatno razvijanje saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 09:54