Tim NPM-a u Pljevljima / Ombudsman
16/09/2022 u 13:24 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pljevaljskom Domu za stare nedostaje stručni kadar

Dom funkcioniše sa privremenom licencom koju je izdalo resorno Ministarstvo, jer je aktuelan problem vlasništva nad zemljom na kojoj je obјekat izgrađen, saopšteno јe iz instituciјe ombudsmana

Domu za stare u Pljevljima i dalje nedostaje medicinski i stručni kadar koji bi trebao da se bavi psihosocijalnim tretmanom korisnika, ocijenjeno je, između ostalog, tokom nenajavljene posjete nacionalnog preventivnog mehanizma za prevenciјu torture (NPM). Savjetnice Zaštitnika Danijela Brajković i Jovana Jocović sa dr Aleksandrom Tomčukom činili su tim NPM-a koji je obavio nenajavljeni obilazak Doma za stare Pljevlja.

– Tokom monitoringa ove ustanove obavljen je uvid u dokumentaciju, sagledan je medicinski tretman starih lica, obavljeni su razgovori sa pojedinim korisnicima i zaposlenima u ustanovi. Tim je pažnju posvetio i sagledao materijalne uslove untrašnjosti objekta, kao i dvorišnog prostora. U domu su smještena lica koja imaju probleme mentalnog zdravlja, koja pate od demencije, kao i ona kojima je potrebna palijativna njega i liječenje svih simptoma bolesti, kako fizičkih, tako i psihosocijalnih. Nedostatak kadra, kako medicinskog tako i stručnog, koji bi trebao da se bavi psihosocijalnim tretmanom, prvo je što primjećujemo tokom nenajavljene posjete. Dom funkcioniše sa privremenom licencom koju je izdalo resorno Ministarstvo, jer je aktuelan problem vlasništva nad zemljom na kojoj je obјekat ustanove izgrađen. Završni razgovor nakon obilaska obavljen je sa dr Predragom Stankovićem, direktorom ustanove – saopšteno јe iz instituciјe ombudsmana.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 02:20