ДЈЕЦА, ИЛУСТРАЦИЈА / - фото: МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
02/12/2021 u 09:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почела национална кампања за заштиту дјечјег здравља: За одрастање без заушака, малих богиња и рубеле

Упркос отежаваjућим околностима коjе су наступиле усљед пандемиjе Ковид-а-19, важно jе штитити здравље наjмлађе дjеце доступним вакцинама, како се не бисмо враћали у прошлост када су дjеца страдала од заразних болести, казала је Боровинић Бојовић

Данас jе Министарство здравља, уз подршку Делегациjе Европске униjе и УНИЦЕФ-а, покренуло националну кампању за заштиту дjечjег здравља коjа подсjећа све родитеље предшколске дjеце и дjеце почетног школског узраста на важност вакцинисања против три заразне и по здравље опасне дjечjе болести – заушака, малих богиња и рубеле.

Те три болести биле су готово заборављене у Црноj Гори са посљедњим поjавама малих богиња, 1998. и 2018. године, када jе забиљежено 200 случаjева заразе, већином међу дjецом млађом од пет година коjа нису била вакцинисана. Захваљуjући сарадњи родитеља и љекара коjи су редовно водили бригу о вакцинисању, обjе епидемиjе су убрзо биле под контролом и заустављене су без губитка живота. Пандемиjа ЦОВИД-а-19 и епидемиолошке мjере отежале су редовно вакцинисање дjеце, па Министарство здравља позива и подсjећа све родитеље дjеце стариjе од годину дана и дjеце од шест година да вакцинишу своjу дjецу првом и другом дозом вакцине против заушака, малих богиња и рубеле. Инициjативи Министарства здравља придружуjе се и Министарство просвjете, науке и спорта, коjе ће кроз вртиће подсjећати родитеље на важност заштите дjечjег здравља кроз вакцинисање.

- Упркос отежаваjућим околностима коjе су наступиле усљед пандемиjе Ковид-а-19, важно jе штитити здравље наjмлађе дjеце доступним вакцинама, како се не бисмо враћали у прошлост када су дjеца страдала од заразних болести коjе смо заборавили у нашоj земљи. Позивам све родитеље да посjете свог педиjатра и вакцинишу своjе диjете против заушака, малих богиња и рубеле, али и других заразних болести, у случаjу да jе диjете пропустило неку од доза због пандемиjе Ковид-а-19 - поручила jе, приликом представљања кампање, министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић.

Све вакцине коjе се користе у домовима здравља Црне Горе прошле су ригорозна тестирања од стране Свjетске здравствене организациjе, независних лабораториjа широм свиjета, као и регулаторних тиjела држава произвођача, а добиле су и одобрење националног Института за љекове и медицинска средства. Доступне вакцине наjефикасниjа су заштита здравља дjеце од заразних дjечjих болести. Само прошле године, против малих богиња првом дозом вакцинисано jе више од 109 милиона дjеце у свиjету.

- Имунизациjа jе сигуран и дjелотворан начин да се дjеца заштите од заразних болести коjе им могу озбиљно угрозити квалитет живота. Зато Европска униjа подржава напоре Црне Горе да промовише научне аргументе и информациjе о важности вакцина за заштиту дjечjег здравља, у нади да ће ова кампања доприниjети да вриjедности обухвата дjечjим имунизациjама у Црноj Гори буду на нивоу оних у ЕУ - изjавила jе поводом почетка кампање шефица Делегациjе Европске униjе у Црноj Гори, Оана-Кристина Попа.

Зараза малим богињама, заушкама и рубелом може имати озбиљне посљедице – УНИЦЕФ процjењуjе да у свиjету свакога дана због морбила живот изгуби 568 особа, док jе преко 207.000 живота изгубљено током 2019. године као директна посљедица инфекциjом вирусом малих богиња. Велика већина ових изгубљених живота била су дjеца.

Стога Министарство здравља позива све родитеље на сарадњу како би стопа обухвата вакцином коjа штити дjечjе здравље у Црноj Гори дошла на препоручених 95 посто и како би се сприjечила епидемиjа ових заразних болести са свим своjим посљедицама. Према посљедњим подацима, у Црноj Гори jе тренутно нешто више од трећине дjеце коjа су рођена 2019. године вакцинисано против малих богиња, заушака и рубеле.

- Вакцине пружаjу наjвиши ниво заштите дjечjег здравља од заразних болести. Желимо да сва дjеца у Црноj Гори буду заштићена од опасних болести коjе могу значаjно нарушити њихово здравље, добробит, као и раст и развоj - поручио jе Хуан Сантандер, шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори.

Свако диjете jе до деветог мjесеца живота заштићено антитиjелима коjе jе примило од маjке. Послиjе деветог мjесеца та антитиjела се губе код великог броjа дjеце, те она постаjу осjетљива на вирус малих богиња. Зато их треба вакцинисати на вриjеме – 12–15 мjесеци jе наjбоље доба за вакцину и том се препоруком воде здравствене институциjе у многим државама. Разлог за овакво поступање налази се у чињеници да здравствене компликациjе, коjе настаjу као посљедица малих богиња, могу оставити тешке посљедице на развоj дjетета, а понекад може доћи и до смртоносног исхода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:15