/ - PHOTO BY ENGIN AKYURT ON UNSPLASH
30/10/2023 u 09:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počinje adaptacija stomatoloških ambulanti u školama

Ministarstvo zdravlja je pokrenulo inicijativu za obezbjeđivanje uslova za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori

Raspisan je tender za Izvođenje radova na adaptaciji stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je pokrenulo inicijativu za obezbjeđivanje uslova za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori.

U realizaciju ovog projekta uključene su sve relevantne intitucije kao što su Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo finansija, Fond za zdravstveno osiguranje, Stomatološka komora, Instituta za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja.

“Sredstva za realizaciju, na inicijativu Ministarstva zdravlja, obezbijeđena su kroz Kapitalni budžet države za 2023.godinu, u iznosu od 2,5 miliona eura”, saopšteno je iz Ministarstva.

Nakon obilaska svih škola u Crnoj Gori, urađena je Analiza i definisan spisak škola koje u ovom momentu ispunjavaju uslove i u kojima je moguće otvoriti stomatološke ambulante.

“U skladu za zakonskom regulativom sprovedeni su pripremni koraci neophodni za realizaciju aktivnosti adaptacije i opremanja prostora u školama u kojim će se otvoriti stomatološke ambulante– pripremljen je projektni zadatak i raspisan tender za izradu projekata adaptacije i opremanja”, navodi se u saopštenju.

Nakom pripremljene projektne dokumentacije 27. raspisan je tender za Izvođenje radova na adaptaciji stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama procijenjene vrijednost nabavke 1.064.800(sa PDV-om), 880.000 € bez PDV-a.

“S obzirom da je u fazi pripreme projetne dokumentacije, prilikom obilaska od strane arhitekata utvrđeno da Pomorska škola u Kotoru i OŠ “Dušan Obradović” na Žabljaku ipak ne ispunjavaju uslove za otvaranje stomatoloških ambulanti, Ministarstvo zdravlja će obezbijediti prostor u Domovima zdravlja navedenih opština, kako bi djeca iz ovih regiona imala jednak pristup stomatološkoj zaštiti”, navodi se u saopštenju.

U Stručoj medicinskoj školi u Podgorici je procijenjeno da nije potrebno vršiti intervencije jer je sve u funkciji i zadovoljava zahtjevane uslove, te smo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete obezbijedili da se u ovoj školi otvori stomatološka ambulanta uz omogućeno korištenje postojećeg prostora i opreme.

“S obzirom da ovaj projekat obuhavata i nabavku medicinske opreme za potrebe rada navedenih ambulanti, raspisivanje tendera za ovaj segment očekujemo početkom ove sedmice.Ministarstvo zdravlja nastavlja da aktivno prati ovaj projekat sa željom da u što kraćem roku obezbijedimo uslove za početak radova u premetnim ambulantama”, poručili su iz MZD.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 08:23